DSS VS. SDSS

Hrvatski Srbi razapeli Pupovca, a Plenkoviću poručili: Odreknite se ustaškog pozdrava!

26.06.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Demokratski savez Srba (DSS) pozvao je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića da inicira skidanje HOS-ove spomen-ploče u Jasenovcu s ustaškim pozdravom 'za dom spremni', a saborskog zastupnika Milorada Pupovca da uskrati podršku HDZ-u. 'Kao i posljednjih 27 godina javno političkog života Milorad Pupovac kritizira Hrvatsku i uspoređuje je sa NDH, a o njemu ovisi Vlada iste te države jer podržava Vladu HDZ-a kao i obično', poručili su iz DSS-a

U nepotpisanom priopćenju iz DSS-a poručuju da je licemjerno to što Milorad Pupovac, inače predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), politički podržava HDZ. Ističu da HDZ uspijeva sačuvati vlast 'samo zbog Pupovčevog glasa u Saboru', te da Pupovac na komemoracijama srpskih žrtava Drugog svjetskog rata 'populistički napada vlast koju podržava'. 

'DSS poziva premijera Plenkovića da se današnja suvremena Hrvatska odrekne ustaškog pozdrava 'za dom spremni' i da organi reda skinu ploču u Jasenovcu sa zgrade bivšeg vrtića. Pozivamo Milorada Pupovca da uskrati podršku HDZ-u i da ne podržava Vladu države koju sam uspoređuje sa NDH, ako već istinski misli ono šta javno priča', navodi se u netpotpisanom priopćenju.

Predsjednik DSS-a je Jovica Radmanović, a potpredsjednik Srđan Milaković, koji je u nedavnom intervjuu za tportal ustvrdio da se SDSS velikim dijelom 'odnarodio', da u toj stranci nema više vjerodostojnosti, principijelnosti niti prepoznatljivosti, kao i da to birači prepoznaju i kažnjavaju.

'Milorad Pupovac je dio Vlade RH i sa svojom pozicijom podržava ustaški pozdrav 'za dom spremni'. Smatramo da srpski predstavnici ne trebaju sudjelovati u bilo kojoj Vladi koja koketira sa vrijednostima fašizma', zaključuju DSS-ovci u svom današnjem priopćenju.

  • +15
Jasenovac - Komemoracija u organizaciji Saveza antifašista Republike Hrvatske Izvor: Društvene mreže / Autor: Eugen Jakovčić /Facebook
Ministarstvo uprave u ponedjeljak je opovrgnulo informaciju Večernjeg lista da je ta institucija već pripremila prijedlog odgovora Vladi na SDP-ovu interpelaciju zbog ploče HOS-a u Jasenovcu s pozdravom 'Za dom spremni', prema kojem Ministarstvo predlaže da nema zakonskog uporišta za micanje sporne ploče s ustaškim pozdravom. 'Ministarstvo uprave radi na prijedlogu odgovora Vladi Republike Hrvatske na SDP-ovu interpelaciju vezano za ploče HOS-a u Jasenovcu (isti će po završetku biti dostavljen Vladi RH)', odgovorilo je Ministarstvo uprave na pitanje tportala je li točno da je prijedlog odgovora već pripremljen.