hamas i izrael

I Njemačka negoduje zbog odluke Haškog suda: 'Ostavlja se lažni dojam jednakosti'

20.05.2024 u 23:01

Bionic
Reading

Njemačka je u ponedjeljak izrazila žaljenje što odluka tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da zatraži naloge za uhićenje protiv izraelskog premijera, njegovog ministra obrane s jedne strane i trojice čelnika Hamasa s druge strane ostavlja "lažan dojam jednakosti” između ovih dužnosnika

"Istovremeni zahtjev za izdavanje naloga za uhićenje protiv čelnika Hamasa, s jedne strane, i protiv dvojice izraelskih dužnosnika, s druge strane, dao je lažan dojam jednakosti", navodi se u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova koje izražava poštovanje "neovisnosti" ICC-a.

Berlin dodaje da će haški sud "morati ocijeniti vrlo različite činjenice", nakon zahtjeva tužitelja. "Čelnici Hamasa odgovorni su za barbarski masakr tijekom kojeg su 7. listopada muškarci, žene i djeca brutalno ubijeni, silovani i oteti u Izraelu, Hamas nastavlja držati izraelske taoce u neopisivim uvjetima, napadati Izrael raketama i koristiti civilno stanovništvo Gaze kao živi štit", navodi se.

Suočena s tim, "izraelska vlada ima pravo i dužnost zaštititi i obraniti svoje stanovništvo od ovih akcija", dodaje ministarstvo koje navodi da se u tom pogledu "moraju primjenjivati ​​međunarodno humanitarno pravo i sve njegove obveze".

U osmom mjesecu rata u Pojasu Gaze, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan u ponedjeljak je zatražio naloge za uhićenje Benjamina Netanyahua i ministra Yoava Gallanta za zločine uključujući "namjerno izgladnjivanje civila", "namjerno ubojstvo" i "istrebljenje i/ili ubojstvo" ”.

Optužbe protiv čelnika Hamasa, uključujući njegovog vođu u Gazi Yahya Sinouara, uključuju "istrebljenje", "silovanje i druge oblike seksualnog nasilja" i "uzimanje talaca kao ratni zločin", navodi agencija France Presse.

Na sucima ICC-a je da ispitaju ovaj zahtjev. “Sud će morati odgovoriti na brojna teška pitanja, uključujući pitanje svoje nadležnosti i komplementarnosti istraga dotičnih pravnih država, poput Izraela”, smatra Berlin, budući da Izrael nije država stranka ICC-a.