politički angažman

Kakve su političke šanse Dalije Orešković? Holy: Čvrsta je, ali...

20.08.2018 u 09:33

Bionic
Reading

Mirela Holy komentirala je na N1 najavu političkog aktiviranja Dalije Orešković, bivše čelnice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa

'Postoji potencijal za takvu opciju u Hrvatskoj - na ljevici je kaos, SDP je duže vremena u krizi, tu perspektive nisu dobre, a u rujnu bi moglo doći čak i do pucanja te stranke. To otvara prostor na lijevom političkom spektru. Dalija Orešković je dobra osoba koja bi mogla motivirati ljude na lijevom spektru da joj daju glas. Da biste bili uspješni, morate imati jaku infrastrukturu na terenu te jaku financijsku i medijsku podršku. Ne smatram da je nemoguće ostvariti uspjeh iz pozicije potpunog političkog autsajdera, što Dalija Orešković jest', poručila je Holy na N1, dodavši da sumnja kako bi Orešković mogla osvojiti vlast.

Holy je imala slična iskustva sa svojom strankom ORaH, koja je na početku rasla, ali kaže da je u toj stranci bilo puno karijerista te da zbog toga i zbog progresivnih ideja ORaH nije ostvario uspjeh.

'Birači biraju političare koji su slični njima, a ja nisam tipična političarka, vrlo sam tvrda po pitanju svojih stavova i neću pogaziti svoju riječ. Birači ne prepoznaju ljude koji drže do svojih programa, nego biraju one koji su slični njima, populiste koji ne drže do svoje političke ideje i koji ne drže do svoje riječi. Narod uvijek ima onakvu vlast kakvu zaslužuje. Orešković bi mogla imati uspjeha, ali neće biti u prilici ostvariti promjene u Hrvatskoj', poručila je Holy.

Holy naglašava da Orešković nema iskustvo operativne politike te da postoji velika razlika između vođenja Povjerenstva i svakodnevnog bavljenja politikom te rađenja kompromisa.

'Dalija Orešković je dosta čvrsta i nije sklona kompromisima, ali to ne možete sigurno znati dok vas ne bace u vatru', poručuje.

Holy misli da Orešković ima dovoljno vremena postaviti se kao politički subjekt do europskih izbora, a nakon toga slijede predsjednički izbori. Podsjeća da je Orešković već odbila kandidaturu na predsjedničkim izborima.

'Smatram da Dalija Orešković nema šanse na predsjedničkim izborima, ali da bi bilo dobro za njenu političku opciju da se predstavi na njima', rekla je Holy, dodajući da bi se na sljedećim predsjedničkim izborima moglo pojaviti dosta jakih kandidata.

'Mislim da bi Orešković najviše ugrozila Milanovića, ako bi se on kandidirao, s obzirom na to da se pozicionirala na lijevom centru. Kolindi Grabar Kitarović bi odgovaralo da Orešković uđe kako bi se podijelili glasovi između nje i Milanovića. Bandić nema šanse, a Kolinda Grabar Kitarović bila bi u najboljoj poziciji pod uvjetom da bude službena kandidatkinja HDZ-a', smatra Holy.

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Podsjeća da je Orešković postala šefica Povjerenstva za vrijeme Milanovićeve vlade i da je u jednom od intervjua rekla da bi podržala platformu Zagreb je naš. To Orešković, po mišljenju Mirele Holy, svrstava na lijevi centar.

S jedne strane Orešković ima i prednost što do sada nije bila članica političkih organizacija niti je obnašala izvršnu vlast. Njen jako veliki kapital je vođenje Povjerenstva, ali nedostatak joj može biti činjenica da se nije bavila aktivnom politikom.

'Ako bi se Orešković odlučila za kandidaturu na predsjedničkim izborima, ne bi ušla u drugi krug, ali bi ostvarila dobar rezultat za buduću karijeru. Ipak, mislim da ona nije taj tip karaktera', poručuje Holy, dodajući da smatra kako bi na parlamentarnim izborima mogla ostvariti nekoliko mandata. Nije optimistična po pitanju toga koliko bi mogla promijeniti stanje jer je potencijalni partner SDP u problemima.

'Moje predviđanje je da će iduće izbore opet osvojiti HDZ i partneri', zaključuje Holy.