KOLIKO SVE TO KOŠTA?

Impresivna kilometraža: Skicirali smo što će sve obići predsjednica u Australiji i Novom Zelandu

11.08.2017 u 16:04

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u državnom posjetu Australiji i Novom Zelandu od nedjelje 13. kolovoza do ponedjeljka 21. kolovoza. U osam dana obići će dvije zemlje i sedam gradova. Kada se ukljući vrijeme za putovanje, turneja će trajati punih deset dana.

Tijekom posjeta ovim dalekim zemljama hrvatska predsjednica će razgovarati s tamošnjim najvišim dužnosnicima, a susrest će se i s predstavnicima brojne hrvatske iseljeničke zajednice koja živi u Australiji i Novom Zelandu.

O posjetu hrvatske predsjednice tim zemljama oglasili su se i premijeri Australije i Novog Zelanda koju su joj zaželjeli dobrodošlicu.

Predsjednica će posjet započeti u nedjelju 13. kolovoza u Sydneju gdje će ujutro susresti predstavnike hrvatske zajednice, a za poslijepodne je previđeno potpisivanje ugovora Hrvatske gospodarske komore i mješovitih australsko-hrvatskih gospodarskih komora.

U ponedjeljak, 14. kolovoza, predviđen je susret predsjednice i njenog supruga Jakova Kitarovića s Davidom Hurleyem, guvernerom australske države New South Wales i drugim tamošnjim dužnosnicima.

Predsjednica će obići i Sveučilište Macquarie gdje će održati predavanje, a potom će nazočiti Gospodarskom forumu čiji je domaćin European Australian Business Council.

Za kraj dana previđen je sastanak s hrvatskom zajednicom uz prigodni program – United Croatian Community for the President (Hrvatsko društvo „Sydney“).

U utorak, 15. kolovoza, prema planu koji su objavili u Uredu predsjednice, šefica hrvatske države otputovat će u glavni australski grad Canberru gdje će se susresti sa sir Peterom Cosgrovom, glavnim guvernerom Australije. Kao što je poznato, australski monarh je britanska kraljica Elizabetha II, a u njeno ime Australijom vlada guverner kojeg imenuje na prijedlog australskog premijera.

Nakon susreta s Cosgrovom, slijedi Ceremonija polaganja vijenca i obilazak muzeja Australian War Memorial. Kasno poslijepodne i predvečer je zakazan prijem u hrvatskom veleposlanstvu i naravno susret s tamošnjom hrvatskom zajednicom.

Srijedu će hrvatska predsjednice otvoriti sastankom s Malcolmom Turnbullom, predsjednikom Vlade Australije, prvo u četiri oka, a onda i predviđen i susret dvaju izaslanstava.

Grabar Kitarović će potom porazgovarati i s Billom Shortenom, zastupnikom u Parlamentu i vođom oporbe te sa Stephenom Parryem, predsjednikom Senata i Tonyjem Smithom, predsjednikom Parlamenta.

Potom je predviđena ceremonija sadnje drva u Nacionalnom arboretumu (Tuggeranong Parkway), a nešto kasnije i predavanje Predsjednice Republike na Australskom institutu za međunarodne odnose. Zanimljivo je da su se karte za predavanje na temu hrvatske vanjske politike prodavale po cijeni od pet i deset dolara te da su rasprodane.

Srijedu poslijepodne će hrvatska predsjednica provesti u Melbourneu gdje će otići na misu u Hrvatskom katoličkom centru Sunshine. Tamo je zakazan i susret predsjednice s članovima hrvatskih zajednica iz Viktorije, Južne Australije, Tasmanije, Queenslanda, Zapadne Australije.

U četvrtak će predsjednica još uvijek u Melboureu nazočiti potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Sveučilišta Melbourne i Sveučilišta u Zagrebu, a potom će se susresti s Lindom Dessau, guvernericom Viktorije te će se zatim prošetati s Danielom Andrewsom, predsjednikom Vlade Viktorije

U četvrtak poslijepodne hrvatska predsjednica putuje u Adelaide, četvrti australski grad koji će posjetiti na ovoj vanjskopolitičkoj turneji

Tamo će se susresti s Jayem Weatherhillom, predsjednikom Vlade Južne Australije. Već u petak ujutro hrvatska predsjednica će biti u petom i ujedno posljednjem australskom gradu kojeg će obići na ovom putovanju, Port Lincolnu.

Tamo je predviđen susret s hrvatskom zajednicom i posjet marini u te razgledavanje ribarske flote i upoznavanje s načinom lova tune.U subotu će predsjednica odletjeti u Novi Zeland gdje će se već prijepodne u zgradi vlade u Aucklandu susresti s glavnom guvernericom Novog Zelanda Dame Patsy Reddy. Novim Zelandom kao i Australijom u ime Elizabethe II formalno vlada guverner.

Za poslijepodne je predviđen susret predsjednice Republike s hrvatskom zajednicom.

U nedjelju, 20. kolovoza hrvatska predsjednica će obići plantažu maslina obitelji Simunovich u Bombayu i posjetiti Ngatamariki geotermalnu elektranu.

U ponedjeljak, 21. kolovoza hrvatska predsjednica završava turneju u Wellingotnu,  drugom gradu koji će posjetiti u Novom Zelandu i sedmom ukupno na ovoj turneji.  

Tamo će posjetiti nacionalnu knjižnicu Novog Zelanda i obići studije Park Road Post Production i Weta Workshopa te se potom susresti s Billom Englishem, predsjednikom Vlade Novog Zelanda.

U uredu predsjednice nisu željeli spekulirati koliko će cijelo putovanje stajati porezne obveznike te su poručili da će o troškovima izvijestiti nakon povratka kući kad se podvuče crta.