bilateralni odnosi

Inauguracija nove predsjednice Sjeverne Makedonije oživjela spor s Grčkom

13.05.2024 u 15:47

Bionic
Reading

Grčka je u ponedjeljak zaprijetila da će zaustaviti put Sjeverne Makedonije prema članstvu u Europskoj uniji nakon što je novoizabrana predsjednica Gordana Siljanovska-Davkova na inauguraciji svoju zemlju nazvala samo „Makedonija”, time obnovivši dugotrajan sukob Atene i Skoplja

Siljanovska-Davkova, pobjednica predsjedničkih izbora uz podršku nacionalističkog VMRO-DPMNE-a, na inauguraciji u nedjelju odbila je reći 'Sjeverna' u imenu svoje države, prekršivši time dogovor između Atene i Skoplja.

Grčka smatra kako uporaba naziva 'Makedonija' implicira teritorijalne pretenzije na istoimenu grčku pokrajinu.

„Bilo kakav napredak u našim bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja prema Europi, ovisi o njihovom iskrenom poštivanju sporazuma”, rekao je u ponedjeljak grčki premijer Kirijakos Micotakis.

On je kazao kako je potez Siljanovske-Davkove „nezakonit i neprihvatljiv”.

Europska unija također je upozorila Sjevernu Makedoniju da mora poštivati dogovore kako bi nastavila napredovanje prema članstvu.

„Kako bi Sjeverna Makedonija nastavila svoj uspješan put prema članstvu u EU-u ključno je da ta država nastavi reforme i potpunosti poštuje obvezujuće sporazume”, napisala je na platformi X predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Makedonije kasnije je priopćilo kako je zemlja predana međunarodnim sporazumima, uključujući i onaj kojim su Atena i Skoplje 2018. dogovorili promjenu imena, što je omogućilo preimenovanoj zemlji da se pridruži NATO savezu.

VMRO-DPMNE je odbio priznati sporazum s Prespanskog jezera koji smatra prijetnjom nacionalnom suverenitetu, a u Grčkoj mu se protivila i Micotakiseva konzervativna stranka. Dogovor su potpisali tadašnji premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev.