rok za izbore

Ajatolah Ali Hamnei odobrio privremenog šefa Irana

20.05.2024 u 11:17

Bionic
Reading

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio je pet dana žalosti za predsjednika Ebrahima Raisija poginulog u helikopterskoj nesreći te potvrdio potpredsjednika Mohameda Mokbera kao privremenog šefa izvršne vlasti u državi

Iran sada ima najviše 50 dana da održi predsjedničke izbore kako bi se odredio Raisijev nasljednik.

"Najavljujem pet dana žalosti i izražavam svoju sućut dragom narodu Irana", rekao je Hamnei u ponedjeljak u priopćenju koje je prenijela državna novinska agencija IRNA.

"Mokber će upravljati izvršnom granom i dužan je s čelnicima zakonodavne i sudske grane dogovoriti izbore za novog predsjednika unutar najviše 50 dana", kazao je.

Prema iranskom ustavu vijeće sastavljeno od prvog potpredsjednika, predsjednika parlamenta i čelnika pravosuđa mora pripremiti izbore za novog predsjednika.

  • +2
Pad helikoptera u Iranu Izvor: EPA / Autor: IGOR KOVALENKO

Smatra se da je Mokber, poput Raisija, blizak Hamneiju, koji ima zadnju riječ u svim državnim pitanjima. Mokber je postao prvim potpredsjednikom 2021. kada je za predsjednika izabran Raisi.

Iranska vlada je u ponedjeljak zamjenika ministra vanjskih poslova Alija Bagerija Kanija imenovala privremenim šefom diplomacije nakon smrti Hoseina Amir-Abdolahiana u padu helikoptera.

Tri grane iranske vlasti su u ponedjeljak održale izvanredan sastanak s prvim potpredsjednikom Mokberom, koji predstavlja izvršnu granu, izvijestila je novinska agencija Mizan.