PLANOVI neovisnih za hrvatsku

Iskopali smo čime se planiraju baviti Hasanbegović i Esih nakon obračuna s Titom

08.08.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Što Neovisni za Hrvatsku, stranka koju su osnovali Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, planiraju raditi u Gradskoj skupštini nakon što Trg maršala Tita uskoro i službeno bude preimenovan pitali smo njihova gradskog zastupnika Tomislava Jonjića. Tvrdi da će se osim ideoloških tema baviti i rješavanjem korupcije u zagrebačkom zdravstvu, javnom prijevozu i cijenama odvoza smeća. Najavio je i daljnje 'čišćenje' gradskih ulica i trgova od za njih nepodobnih ličnosti iz hrvatske povijesti

Bivši HDZ-ovac Zlatko Hasanbegović i s HDZ-ove liste u Sabor izabrana Bruna Esih stranku su osnovali u lipnju kada su izvanredni izbori visjeli u zraku. Kako bi ih birači lakše prepoznali i zaokružili na izbornim listićima stranku su odlučili nazvati svojim imenima uz dodatak 'Neovisni za Hrvatsku'. I svibanjske lokalne izbore odradili su kao svojevrsnu pripremu za tada očekivane ljetne parlamentarne izbore.

Postavlja se pitanje što će konkretno raditi Hasanbegović, Esih i još troje njihovih stranačkih kolega u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, pošto se u kampanji nisu bavili gradskim, komunalnim problemima, već isključivo ideološkim temama.

Zagrepčanima su obećali samo jednu konkretnu stvar – brisanje imena maršala Tita s jednog gradskog trga. Njihovo obećanje ispunit će zastupnici skupštinske većine (stranka Milana Bandića, HDZ i Neovisni za Hrvatsku) na sjednici Gradske skupštine koja bi se trebala održati 31. kolovoza.

  • +10
Proslava odličnog rezultata - pet mandata - na svibanjskim izborima u Zagrebu u stožeru Brune Esih Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Što će raditi nakon što Tita izbace iz Zagreba te imaju li Neovisni za Hrvatsku, osim ideoloških tema prilagođenih nacionalnoj politici, i konkretne lokalne politike koje kao dio vladajuće većine planiraju realizirati u zagrebačkoj Gradskoj skupštini?

Tomislav Jonjić, predsjednik njihova kluba zastupnika, kaže za tportal da Neovisni za Hrvatsku na idućoj sjednici Gradske skupštine, prvoj nakon konstituirajuće, osim promjene imena Trga maršala Tita neće imati drugih inicijativa. Potom je najavio čime će se baviti u idućim mjesecima.

'Na ovoj sjednici Neovisni za Hrvatsku neće imati drugih inicijativa, ali pripremamo razne teme koje se ne tiču ideologije. Ja sam već na prvoj sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo u srpnju upozorio da postoje znakovi da ima korupcije u zagrebačkom zdravstvu, kao i pri dodijeli koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. O tome vam zasad ne mogu konkretnije govoriti. Zatražit ćemo kompletnu dokumentaciju i provođenje istrage na razini Gradske skupštine', rekao nam je Jonjić.

Kaže da će se ove jeseni Neovisni za Hrvatsku baviti i temama poput gradskog javnog prijevoza i sustava naplate odvoza smeća.

'Predložit ćemo model po kojem ćemo svi za odvoz kućnog otpada plaćati točno toliko koliko smo otpada stvorili, a ne da cijena odvoza komunalnog otpada ovisi o broju članova obitelji ili površine stana. Imamo i konkretan prijedlog poticanja javnog prijevoza koji ćemo učiniti efikasnijim i bržim drugačijom regulacijom semafora', kaže Jonjić.

Šef kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku najavio je da će nakon Tita još neke ličnosti iz hrvatske povijesti biti prognane sa zagrebačkih trgova i ulica: 'Promijenit ćemo ime ulice Vladimira Ranogajca (Titov državni tužitelj nadležan za Zagreb)'.

Hasanbegović, Esih i Jonjić neće stati na Ranogajcu. 'Polako. Jedan po jedan će doći na red', kaže Jonjić.

Više o tome što konkretno Neovisni za Hrvatsku nude Zagrepčanima ne može se saznati ni iz njihova programa objavljenog na stranačkoj internetskoj stranici. U programu dominiraju 'velike', ideološke, nacionalne teme i politike, dok su planovima za lokalnu samoupravu posvetili jako malo pažnje koji se spominju na svega par mjesta.

Primjerice, Neovisni za Hrvatsku u svom programu najavljuju unaprjeđenje 'nekih od prava koja postoje u pojedinim jedinicama lokalne samouprave, poput besplatnih udžbenika, pomoći za opremu novorođenog djeteta, plaćenog statusa roditelja odgajatelja te komunalnih i drugih olakšica za brojnije obitelji'.  

Neovisni za Hrvatsku gradskim temama ne bave se ni na svom Facebook profilu kojim dominiraju objave vezane uz komunističke zločine.

Hvale se na Facebooku i tvrdnjom da su upravo oni zaslužni što će ime Josipa Broza Tita uskoro biti 'prognano' iz Zagreba.