CILJEVI NAŠE DIPLOMACIJE

Evo što je Hrvatskoj osobito važno tijekom zahuktalih pregovora o Brexitu

27.11.2017 u 18:05

Bionic
Reading

Pregovori o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva (UK) iz Europske unije su se zahuktali. Europska unija dala je britanskoj premijerki Theresi May krajem prošlog tjedna 'apsolutni krajnji rok' od deset dana da poboljša ponudu 'razvoda' ili neće biti otvoreni trgovinski pregovori s Britanijom na samitu u prosincu

No kakav stav prema Brexitu ima hrvatska diplomacija i koje su teme naši prioriteti za pregovaračkim stolom, za kojim nas predstavljaju premijer Andrej Plenković i ministrica Marija Pejčinović Burić, pokušali smo doznati u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). Za Hrvatsku je osobito važno to da se dogovore jamstva koja će hrvatskim državljanima u UK-u i članovima njihovih obitelji omogućiti sigurnost i predvidljivost, kažu nam.

Pitanje statusa državljana Europske unije u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Brexita, ali i obratno, Britanaca na Starom kontinentu, jedno je od ključnih u prvoj fazi pregovora, uz pitanja novčanog iznosa koji će Ujedinjeno Kraljevstvo morati platiti do izlaska iz EU-a na osnovi ranije preuzetih obveza, kao i načina na koji će biti uređena granica između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Dogovaranje ide sporo jer je jedan od glavnih razloga Brexita bila namjera da se ograniči useljavanje na Otok. Premijerka Theresa May također je spremna izdvojiti tek 20 milijardi eura za razvod s EU-om, što u Bruxellesu smatraju nedovoljnim. Prema nekim procjenama, Brexit bi mogao Ujedinjeno Kraljevstvo stajati i do 60 milijardi eura. U slučaju da se dogovor ne postigne, May je kazala da će Britanija svejedno izaći jer je 'nikakav dogovor bolji od lošeg dogovora'. Analitičar smatraju da bi u tom slučaju obje strane bile gubitnici te bi gospodarstva doživjela veliku štetu.

Hrvatska smatra da se u pogledu dogovora o financijama mora uzeti u obzir proračunske i izvanproračunske obveze koje proizlaze iz cijelog razdoblja članstva Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji.

No nas je zanimalo koje su točke za našu zemlju najvažnije i bez dogovora o kojim temama nećemo dati našu suglasnost za konačan dogovor o razlazu između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, mjesto na kojem ćemo podvući crvenu liniju, no konkretan odgovor nismo dobili, već uobičajeno šlepanje uz opće stavove Europske unije. Hrvatska će se, kada se radi o budućim odnosima EU-a s UK-om, kažu u MVEP-u, zalagati za postizanje bliskog i snažnog partnerstva koje bi, uz zaključivanje ugovora o trgovini, trebalo uključivati uspostavu partnerskih okvira u nizu drugih područja u kojima postoje zajednički interesi, kao što su borba protiv terorizma i međunarodnog kriminala te sigurnost i obrana.

  • +5
Brexit Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

Iz ministarstva Marije Pejčinović Burić navode da je Hrvatska suglasna sa stavom dogovorenim unutar 27 članica Europske unije da nema prelaska u drugu fazu pregovora u kojoj bi se trebalo raspravljati o trgovini bez suglasnosti o tri spomenute ključne teme.

U MVEP-u nisu bili posebno konkretni u odgovoru na pitanje o pravima hrvatskih državljana koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu, a čiji će se položaj neumitno promijeniti nakon dovršetka Brexita. Hrvatska, navode na Zrinjevcu, smatra da za hrvatske državljane koji zakonito borave u Ujedinjenom Kraljevstvu (samozaposleni, studenti, radnici koji rade s radnom dozvolom itd.) mora biti osigurana jednaka razina zaštite stečenih prava kao i za ostale državljane EU-27.

Plenković u Budimpešti Izvor: Društvene mreže / Autor: VladaRH

'Važno nam je da za ta prava budu dogovorena recipročna jamstva koja će biti učinkovita i sveobuhvatna te da administrativne procedure u UK-u ne otežavaju njihovo izvršavanje', poručili su iz MVEP-a. Nakon dovršetka Brexita, koji bi trebao nastupiti 29. ožujka 2019. godine, promjene mogu očekivati i svi ljubitelji putovanja i poslovni ljudi kojima su London, ali i drugi gradovi u toj zemlji česte i omiljene destinacije. Naime uvjeti putovanja za sve državljane EU-a nužno će se promijeniti nakon što UK postane treća država, potvrdili su nam u MVEP-u.

Kakvi će uvjeti točno biti, ovisit će o dogovoru o budućem odnosu EU-a i UK-a. Na upit za kakav dogovor se Hrvatska zalaže što se tiče budućnosti trgovine i poslovanja između naše zemlje i Ujedinjenog Kraljevstva, odgovoreno nam je da se Hrvatska zalaže za intenzivno trgovinsko partnerstvo s UK-om koje se može graditi na temelju postojeće regulatorne konvergencije država članica EU-a, poštujući pritom zakonitosti koje se odnose na trgovinu EU-a s trećim državama.

U MVEP-a vjeruju da je ostalo dovoljno vremena da se kroz usredotočen rad svih partnera postigne dogovor oko urednog povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a te smatraju da je takav dogovor u najboljem interesu za obje strane. 'Ako takvog dogovora ne bude, Hrvatska će nastaviti izgrađivati kvalitetne bilateralne odnose s UK-om, poštujući pritom okvire koji proizlaze iz članstva u EU', poručili su iz MVEP-a.

  • +6
Theresa May održala govor o Brexitu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Kirsty Wigglesworth/Pool