'DAN' REPUBLIKE SRPSKE

Ivanić u Banjoj Luci postrojio srpske vojnike, Bošnjaci ogorčeni

09.01.2017 u 13:43

Bionic
Reading

Pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine ponovo su u ponedjeljak postrojeni u Banjoj Luci u povodu obilježavanja 9. siječnja kao dana Republike Srpske unatoč izričitoj zabrani koju je za takvo što prošlog tjedna izreklo Ministarstvo obrane BiH

Kao i dan ranije četrdesetak vojnika iz sastava Treće pješačke pukovnije oružanih snaga BiH koja baštini tradicije vojske bosanskih Srba oko podneva se postrojilo u središtu Banje Luke, a njihov zapovjednik predao je prijavak predsjedatelju Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Ivanić je nakon obilaska postrojbe njihovu zapovjedniku naložio da vojnici 'ostanu na lokaciji' što će praktično značiti njihovu nazočnost paradi u povodu 'dana RS' iako u mimohodu neće izravno sudjelovati kako je to ranije tražio predsjednik RS Milorad Dodik

Stožer NATO-a u Sarajevu ranije je upozorio kako bi bilo kakvo djelovanje pripadnika oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. siječnja predstavljalo jasno kršenje zakona i njhove prisege na vjernost BiH pa bi predstavljalo osnov za stegovni postupak i otpust iz vojne službe.

To je temeljeno na činjenici da je Ustavni sud BiH obilježavanje 9. siječnja proglasio neustavnim i ukinuo taj praznik.

Uoči početka obiljažavanja 9. siječnja u Sarajevu su predstavnici udruga koje okupljaju bošnjačke žrtve proteklog rata i članove obitelji ubijenih u ponedjeljak su na zajedničkoj konferenciji za novinstvo upozorili kako je neprihvatljivo proslavljanje datuma koji je označio uvod u masovna stradanja i uništavanja što ih je donio rat od 1992. do 1995. godine.

Jasmin Mešković, predsjednik Udruge logoraša BiH, kazao je kako se u njegovoj zemlji 9. siječnja ne može obilježavati ništa drugo osim sjećanja na patnje i stradanja ljudi potaknuta projektom započetim u siječnju 1992. kada je nezakonito proglašena 'republika srpskog naroda u BiH' s nakanom njezina zadržavanja kao etnički čistog prostora u sastavu velike Srbije.

O tome, kako je istaknuo, dovoljno svjedoče pravomoćne presude o tome da je u BiH počinjen genocid. To se odnosi na genocid u Srebrenici ali, kako je podsjetio Mešković, i u Doboju kojega je utvrdio njemački sud u Dusseldorfu a tu je presudu potvrdio Europski sud pravde.

'Do danas su Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i sudovi u BiH izrekli 2.750 godina zatvora pripadnicima vojske i policije RS zbog počinjenih ratnih zločina a izrečeno je i devet kazni doživotnog zatvora', kazao je Mešković dodajući kako to jasno pokazuje na kakvim je temeljima nastala RS.

Predstavnice udruga majki Srebrenice Munira Subašić i Kada Hotić kazale su kako mogu osjećati sano tugu i ogorčenje kada se slave zločini dok brojni srebrenički Bošnjaci i dalje tragaju za posmrtnim ostacima svojih bližnjih ubijenih u genocidu 1995. koji su počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.