MONS. KUTLEŠA

Jandroković i Obuljen Koržinek čestitali Draženu Kutleši na imenovanju zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom, slavi se u BiH

14.02.2023 u 17:44

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija te predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek uputila je čestitke Draženu Kutleši na imenovanju zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom izrazivši uvjerenje da će uspješno nastaviti zahtjevno poslanje svojih prethodnika

Zaželjela mu je 'puno zdravlja i Božjeg nadahnuća kako bi svoju časnu službu uspješno obavljao na dobrobit naše Crkve i našega naroda"'.

'U izazovno vrijeme suočavanja s posljedicama globalne zdravstvene krize, ratnih sukoba u Ukrajini kojima se ne nazire završetak, gospodarske nesigurnosti kao i najnovijih razornih posljedica potresa u Turskoj i Siriji koji su odnijeli desetine tisuća života i još jednom upozorili na nužnost kršćanske ljubavi i ljudske solidarnosti s potrebitima, vjerujem kako ćete upravo Vi, preuzvišeni gospodine nadbiskupe Kutleša, uspješno nastaviti zahtjevno poslanje Vaših prethodnika', navodi se u čestitki.

Ministrica dodaje kako mons. Kutleša preuzima još jednu u nizu vrlo odgovornih službi 'koje mu je papa Franjo dobrohotno povjerio, osvjedočen o njegovu neiscrpnu energiju i bezrezervnu predanost služenju za opće dobro'.

'Uvjerena sam kako će pod Vašim brižnim pogledom i očinskim usmjeravanjem Hrvatska i dalje slijediti primjer Svetoga Oca koji promiče brigu o najpotrebitijima i uspostavu ekumenskog dijaloga, u kojim nastojanjima prepoznajemo pravu snagu duhovnosti i kršćanskoga svjetonazora', ističe Obuljen Koržinek.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković također je uputio čestitku utorak te Kutleši poželio 'u ovim iznimno izazovnim vremenima' svu potrebnu snagu za nastavak požrtvovnog promicanja crkvenog nauka.

'Preuzvišeni gospodine nadbiskupe, s osobitom sam radošću primio vijest da Vas je Sveti Otac imenovao nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije, na čemu Vam od srca čestitam uime Hrvatskoga sabora i osobno', poručio je Jandroković.

Nakon povjerene Vam pastoralne skrbi nad vjernicima Porečke i Pulske biskupije te Splitsko-makarske nadbiskupije, današnjim je imenovanjem Papa Franjo potvrdio vrijednost Vašeg istinskog svjedočenja vjere te poniznog služenja za dobro Crkve. Duboka predanost s kojom ste obnašali dosad Vam povjerene dužnosti, najbolje je jamstvo kako ćete i novu službu obavljati časno, odgovorno i s povjerenjem u Božju pomoć, naglasio je predsjednik Sabora.

Nadbiskupu Kutleši poželio je 'u ovim iznimno izazovnim vremenima, svu potrebnu snagu za nastavak požrtvovnog i dosljednog promicanja crkvenog nauka'.

'Neka Vas na tom putu prati i zagovor svetog Ladislava, zaštitnika Zagrebačke nadbiskupije, a Vaše pastoralno služenje bude na radost i dobrobit svih vjernika Vaše nove nadbiskupije, kao i čitave zajednice katoličkih vjernika u našoj domovini', stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

U rodnom mjestu nadbiskupa Kutleše zvonila zvona, brojni mu čestitali u BiH

Povodom imenovanja Dražena Kutleše za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog u njegovom rodnome mjestu Prisoju kod Tomislavgrada zazvonila su zvona, a čestitke su mu uputili Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, te premijer Hercegbosanske županije Ivan Vukadin.

Točno u podne nakon što je u Vatikanu i u Hrvatskoj objavljena vijest da je papa Franjo imenovao dosadašnjeg biskupa porečko-pulskog za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog, na crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije u Prisoju snažno su zazvonila zvona.

Tamošnji župnik don Ivan Bebek rekao je da se 'Prisojani raduju zajedno s novim zagrebačkim nadbiskupom i svojim sumještaninom mons. Draženom Kutlešom'. 'U znak podrške, zahvalnosti i radosti oglasila su se svečano sva crkvena zvona u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Prisoje', objavio je župnik don Ivan Bebek.

Vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić čestitao je mons. Kutleši na imenovanju sa željom da ima zagovor 'svetih zaštitnika Zagrebačke nadbiskupije i po zagovoru Blaženoga Alojzija Stepinca', te da služi Crkvi Božjoj, općemu dobru i svakom čovjeku.