VEM TRAŽI SNIMKU I OČITOVANJE

Je li HRT prekršio Zakon o elektroničkim medijima?

19.03.2013 u 17:27

Bionic
Reading

HRT je dobio 24 sata u kojima mora dostaviti očitovanje vezano uz netolerantne izjave saborske zastupnice Ruže Tomašić, izrečene u emisiji Dnevnik 3 na HRT 1 16. ožujka 2013. godine

Vijeće za elektroničke medije pokrenulo je postupak utvrđivanja kršenja odredbi Zakona o elektroničkim medijima od strane Hrvatske radiotelevizije. Zatražilo je da HRT u roku od 24 sata dostavi očitovanje vezano uz netolerantne izjave saborske zastupnice Ruže Tomašić, izrečene u emisiji na HRT 1, Dnevnik 3, 16. ožujka 2013., s posebnim naglaskom na članak 12. stavak 2. i članak 26. stavak 1. alineja 1. Zakona o elektroničkim medijima.

Navedenim člancima citiranog Zakona propisano je da u audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno, među ostalim, poticati i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, poticati i širiti antisemitizam i ksenofobiju, te objavljivati priloge koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka.

Za kršenje citiranih odredbi Zakona o elektroničkim medijima predviđene su prekršajne sankcije, definirane člankom 82. stavkom 1. alinejama 2. i 12. te stavkom 2. citiranog Zakona, kojim se definiraju iznosi novčanih kazna za nakladnika te za odgovornu osobu nakladnika, navodi se u priopćenju Vijeća za elektroničke medije.