OBITELJ KOJA JE GRAD ZAMIJENILA SELOM

'Još mi samo fali pingvin pa da moja bajka bude potpuna'

12.07.2015 u 20:00

Bionic
Reading

'Kada smo prijateljima i rodbini rekli da odlazimo živjeti na selo, svi su mislili da smo prolupali. A suprugu je otac rekao: Sine, pa nisi studirao tolike godine da bi sad kočiju vozio', priča nam kroz smijeh Nada Piljić, vlasnica obiteljskog seoskog gospodarstva Ivica i Marica u Karancu, baranjskom selu udaljenom 30-ak kilometara od Osijeka

Prema njezinim riječima ideja se rodila prije sedam godina, a nastala je iz ljubavi prema prirodi i životinjama.

'Jako volimo konje, posebice sin Luka koji je tada imao samo devet godina. Baš zbog njega željeli smo mirniji i zdraviji život u prirodi. Nabavili smo konja i poslije još nekoliko, a sad uz njih imamo još i srnu Bambija, crne gice i kokoši hrvatice. Nastojimo imati naše autohtone sorte, pa čak imamo i pse pasmine hrvatski ovčar. To su naši članovi obitelji, a svi su oni interesantni i posjetiteljima koji ih hrane i maze', kaže Nada Piljić.

Kao svaki početak, i njihov je bio težak, a da je znala što je čeka, Nada kaže da nije sigurna bi li se upustila u takvu životnu avanturu. U Osijeku su živjeli gradski život, u samom središtu grada. Bavili su se privatnim poduzetništvom, trgovinom sportske opreme, odjeće i obuće. A onda su prodali sve, zadužili se kreditno u švicarcima i kupili kuću u Karancu, selu koje ih je osvojilo na prvi pogled. Postupno su radili na izgradnji cijelog kompleksa, dan po dan. Imali su viziju i entuzijastično su krenuli u njenu realizaciju.

'Sad kad na sve to gledam iz ove perspektive, vidim koliko smo bili hrabri i ludi. Ali nismo ni najmanje sumnjali i rezultat je tu. Svi radimo, suprug i sin i ja. Nema radnog vremena', govori Nada Piljić. I doista, tijekom našeg posjeta suprug Marko bio je zadužen za specijalitete s roštilja kojima je trebalo nahraniti grupu od 40 ljudi, a u pomoć je uskočio i sin Luka. Najmlađem članu obitelji ipak je najdraže posjetiteljima otkrivati ljepote Karanca i Banovog Brda, prostor koji mu je unazad nekoliko godina bio nepoznat, a sada se po njemu kreće kao pravi turistički vodič.

Višegodišnji trud i rad ove tročlane obitelji na kraju se isplatio
Seosko gospodarstvo Ivica i Marica sad ima jedanaest apartmana, izgrađenih od cigle, a opremljenih namještajem od kvalitetne pjeskarene hrastovine, što cijelom prostoru daje duh starine. U centralnoj kući još su dvije sale za ukupno 80 ljudi pa se tu često održavaju konferencije, seminari, ali i privatne zabave.

U ponudi je, osim smještaja, i domaća hrana po izboru, jahanje, vožnja fijakerom, vožnja seoskim kolima, vožnja biciklom, rolanje, nordijsko hodanje sa štapovima, izleti i prezentacije, degustacija vina, karaoke, romska glazba i brojne druge vrste zabave i relaksacije.

Osluškujemo što gosti žele i nastojimo im to ponuditi kako bi se opustili i uživali. Jako puno radimo i na domaćoj hrani i tu nastojimo slijediti prirodu, koristimo sezonsko voće i povrće, a spravljamo sami džemove i zimnicu kako bi i u tom periodu gostima nudili domaću hranu', kaže Nada.

Premda se u selu može čuti kako kod Ivice i Marice odsjedaju celebrity gosti, poznate manekenke, glumci, pjevačice, a kao najpoznatiju ističu Severinu, na imanju ne žele spominjati imena.

'Za nas su svi gosti posebni i dragi. Mi im nastojimo ispričati našu priču i da u svemu tome uživaju zajedno s nama. Dolaze nam iz svih krajeva Hrvatske, nešto rjeđi su nam inozemni gosti. Imamo dosta poznatih tvrtaka i pojedinaca. Svaki nam je gost jednako važan', kaže Nada.

Ističe kako život na obiteljskom seoskom gospodarstvu ne bi mijenjala ni za što. Grad joj, kaže, uopće ne nedostaje. Osim toga nije ni daleko pa ako ga se i poželi, uvijek može skoknuti osjetiti malo gradske atmosfere.

'Ne osjećam se više ugodno u gradskoj gužvi, nekako nemam prostora i rijetko idem. Volim ovaj način života, jedino što mi ponekad nedostaje jest malo slobodnog vremena. Ali ne žalim ni zbog čega jer sam kroz ovo ostvarila svoje dječje snove. Još mi samo fali pingvin pa da moja bajka bude potpuna', kroz šalu kaže Nada Piljić.