zaraženi koronavirusom

Još traje transport štićenika splitskog doma umirovljenika

08.04.2020 u 08:52

Bionic
Reading

Do jutros u osam sati 42 štićenika Doma za starije osobe u Vukovarskoj ulici transportirano je u KBC Split, još osmero tamo će ih biti prebačeno tijekom jutra, a zbog pojave koronavirusa u tom domu Split će posjetiti ministri Vili Beroš i Vesna Bedeković, doznaje se od župana Blaženka Bobana

Transport korisnika Doma tijekom noći išao je usporeno jer su svakom od njih prilikom dolaska u bolnicu napravljene sve nužne pretrage, među kojima i EKG. Radi se o ljudima koji su stariji od 85 godina. Po informacijama liječnika koji su izvijestili župana, svi su u dobrom stanju s obzirom na dob.

'Deset korisnika kojima je utvrđen koronavirus smješteno je u Respiracijski centar, dok su ostali zaprimljeni u Klinici za infektivne bolesti na Križinama. Tijekom jutra će se u bolnici na COVID-19 testirati preostalih 40 umirovljenika', kazao je Hini župan Boban.

Dodao je da je od sinoć u kontaktu s ministrom zdravstva Vilijem Berošom, a on se s ministricom za socijalnu politiku Vesnom Bedeković zaputio u Split, u kojem ih se očekuje tijekom jutra.

Najavio je da će ministri prvo ići u KBC Split na Križinama, nakon čega će obići i Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici.

  • +12
Evakuacija korisnika doma za starije i nemoćne Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Evakuacija korisnika iz Doma za umirovljenika u Vukovarskoj ulici započela je sinoć oko 22.30 sati, nakon što je kod njih desetero utvrđen koronavirus. Zbog toga je započela evakuacija svih štićenika na drugom katu, na kojem ih je ukupno 50.

Među njima je 15 štićenika zadnjih desetak dana imalo povišenu tjelesnu temperaturu, no kako je rekao ravnatelj Doma Ivan Škaričić, o njima se brinula liječnica. U ponedjeljak je testirano 15 štićenika, no jučer je nalaz stigao samo za njih deset.