DESNICA STALA IZA IVANIŠEVIĆA

Karamarko: 'Split nije zaslužio da ga sprdaju'

14.05.2013 u 22:30

Bionic
Reading

Kerum je častio, pa ni oni nisu smjeli doći praznih ruku: na glavnom predizbornom skupu koalicije HDZ-HČSP-HSP AS-HSLS-HDS-BUZ nasred splitske Rive dijeljeni su besplatni ćevapi i pivo. Ukazali su se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i glavna desničarska zvijezda Ruža Tomašić pa zajednički podržali kandidate za splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju i gradonačelnika Splita Vjekoslava Ivaniševića

'Naša koalicija nije desničarska, naša koalicija je domoljubna! Ovo je koalicija koja ne sanja Jugoslaviju!' uskliknuo je Karamarko usred svog prilično dugačkog govora. Suparnici se, kaže, 'tresu od onoga što ih čeka ove nedjelje'.

'Nemamo medije, ali imamo vozila, mobitele i ljude. Ova je vlast toliko iziritirala narod da ih ne možemo nazvati drukčije nego nenarodnom i nakon ulaska u Europsku uniju tražit ćemo izvanredne izbore. A Split? Ovaj grad nije zaslužio da bude teatar, da se ljudi sprdaju s njim. Zaslužio je ozbiljnog gradonačelnika, Splićanina i Hrvata', smatra šef HDZ-a.

Kao uvod u temu Karamarko je čestitao Tuđmanov 91. rođendan, potom evocirao uspomene na slavnu prošlost devedesetih i ponovno priznao 'korupciju, kriminal, afere i pljačke proračuna' koje su se prije njega događale u HDZ-u, ali je zaključio da su svi usponi i padovi stranke imaju svoj smisao. 'Bog i krivim crtama piše ravno', kazao je.

Glavna zvijezda večeri bio je kandidat za gradonačelnika Vjekoslav Ivanišević, koji je pozvao na birališta 'u ime roditelja koji su izgubili svoju djecu'. 'Ovo je borba da Splitu vratimo dostojanstvo, čast i poštenje. Vjeko vas neće izdati', obećao je.

Na pozornicu su se prije toga izredali predstavnici svih stranaka iz HDZ-ove 'koalicije hrvatskog zajedništva' - od Ruže Tomašić koja je pozdravila 'Hrvatice i Hrvate, građane Hrvatske i goste', kako joj netko ne bi zamjerio, do HČSP-ovca Luke Podruga koji je divanio o 'crvenoj, antihrvatskoj i izdajničkoj vlasti'. Šef splitskog HDZ-a Petar Škorić oštro je u jednoj rečenici napao i SDP-ova kandidata za gradonačelnika Ivu Baldasara i Željka Keruma:

'Naš kandidat nije švercao i trgovao usred rata, ne posjećuje kockarnice i nije dužan svojim radnicima i državi, a nije ni bježao iz Splita kada je opstanak Hrvatske bio upitan. Baldasar kaže da je u ratu slao manistru u domovinu, a ja mu poručujem da mu je manistra skuhana nakon izbora.'

Vrijedi zabilježiti da se na splitskom skupu pojavio i nekadašnji član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, inače krunski svjedok u sudskom postupku HDZ-a i Ive Sanadera zbog Fimi medije. Upitali smo ga otkud on na Rivi, pa je odgovorio da je član stranke od 1989. godine. 'Ali, da, svjedočit ću i ako je stranka kriva, neka se vrati novac', poručio je Mihanović.