objavio kandidaturu

Karijeru u Senatu završio kao najsiromašniji kongresnik, bio Obamina desna ruka, a sada treći put pokušava postati prvi čovjek SAD-a. Tko je zapravo Joe Biden?

26.04.2019 u 20:04

Bionic
Reading

Američki politički veteran Joe Biden objavio je u četvrtak kandidaturu za demokratsku predsjedničku nominaciju za izbore 2020., kao 20. potencijalni protukandidat predsjedniku Donaldu Trumpu. Velika gužva u ringu ne smeta bivšem potpredsjedniku SAD-a i omiljenom dugogodišnjem senatoru mnogih demokratskih birača, jer se on ističe po mnogo čemu. Ovo je treća Bidenova utrka za Bijelu kuću, s dosad najvećom šansom da u direktnom srazu odmjeri snage sa suparnikom iz redova republikanaca

Dramatično je, kako i priliči aktualnom društvenom trenutku u SAD-u, 76-godišnji katolik Joe Biden krenuo u svoju posljednju utrku za predsjednički mandat. 'Mi smo u bitki za dušu ove nacije', poručio je u video poruci s gotovo pola milijuna pregleda na YouTubeu u manje od 24 sata. Upozorio je da su ugrožene temeljne vrijednosti nacije, pozicija SAD-a u svijetu, demokracija i 'sve ono što je Ameriku učinilo Amerikom'.

Na reakciju iz Bijele kuće nije trebalo dugo čekati.

'Dobrodošao u utrku Uspavani Joe. Samo se nadam da si dovoljno inteligentan, u što se dugo sumnja, da provedeš uspješnu kampanju za predizbore. Bit će gadno - nosit ćeš se s ljudima koji istinski imaju neke veoma bolesne i sulude ideje. No ako uspiješ, vidimo se na startnoj liniji!", poručio je Donald Trump (72).

Trumpova nervoza proizlazi iz činjenice da Biden može komotno računati i na dio birača koji su svoj glas na prethodnim izborima povjerili njemu, unatoč svim skandalima koji su obilježili ne samo izbornu kampanju, već i dobar dio života aktualnog američkog predsjednika. Pritom, Bidenove 'kritične točke' - nekoliko kontroverznih detalja iz mladosti, nepromišljene izjave i nedolično ponašanje prema ženama, koje pretjerano grli i ljubi na javnim skupovima - u odnosu na Trumpove grijehe djeluju prilično nevino.

Najveća Bidenova slabost u odnosu na Trumpa njegova je duboko ukorijenjena pripadnost američkom političkom establishmentu - iako bi ga, u odnosu na prethodnu demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton, moglo izvući upravo njegovo osobenjaštvo i svojevrsna bliskost s američkom 'radničkom klasom'.

Utoliko, Trump je u pravu kada kaže da bi moglo postati gadno, s tim da bi prljavština u slučaju dvoboja s Bidenom eskalirala vjerojatno tek u finišu predsjedničke utrke.

Joe Biden Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Tko je, dakle, Joseph Robinette Biden, kako glasi puno ime ovog popularnog demokrata? Rođen je 20. studenoga 1942. u gradu Scrantonu, ondašnjem industrijskom središtu čija se populacija u međuvremenu prepolovila i svela na 80-ak tisuća duša. Njegova obitelj bila je radnička, iako mu je pradjed po majci, Edward Francis Blewitt, bio senator savezne države Pennsylvanije.

Zbog alkoholizma među svojim precima, Biden je postao žestoki antialkoholičar. Djetinjstvo mu je obilježilo i mucanje, kojeg se uspio riješiti tako što je satima 'pred ogledalom sricao poeziju'.

Kad je Bidenu bilo deset godina, obitelj se preselila u saveznu državu Delaware, gdje je on nastavio školovanje. Kao učenik s izraženim sportskim talentom i 'urođeni vođa', nekoliko puta predsjedao je razredom. Bio je i natprosječan student, uz to aktivist koji je sudjelovao u prosvjedima protiv rasne diskriminacije. Diplomirao je povijest i političke znanosti, a na proljetnim praznicima na Bahamima 1964. godine upoznao je svoju prvu suprugu Neiliju Hunter, bogatašicu iz države New York. U jednom razgovoru povjerio joj je svoju namjeru da u svojoj 30. godini postane senator, a potom i predsjednik države.

The Daily Show Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Upisao je studij prava na Sveučilištu Syracuse, kako bi bio bliže svojoj dragoj. Pravo mu je bilo iznimno dosadno, a već na prvoj godini suočio se s optužbama za plagiranje, iz čega se izvukao tvrdeći da nije znao pravila citiranja akademskih tekstova. Bilo je to doba regrutiranja za Vijetnamski rat, no Biden je proglašen nesposobnim za službu zbog astme u adolescenciji. Nikada nije prosvjedovao protiv rata, što je kasnije objasnio preokupacijom brakom i studijem, ali i time što je bio više sportski tip, a ne hipi.

Odvjetnik je postao 1969., a godinu kasnije i vijećnik okruga New Castle. U nacionalni Senat izabran je 1972., kao šesti najmlađi senator u američkoj povijesti. Nekoliko tjedana kasnije, u prometnoj nesreći poginule su mu supruga Neilia i jednogodišnja kći Naomi, a preživjeli su sinovi Beau i Hunter. Zbog njih je svakodnevno po tri sata putovao vlakom iz predgrađa Washingtona, a tu rijetku naviku među američkim senatorima zadržao je cijelo vrijeme svoje karijere u Kongresu. U znak sjećanja na suprugu i kćer, Biden ne radi 18. prosinca, na obljetnicu njihove pogibije.

Nakon početnog šoka i poljuljane vjere, Biden se uspio pribrati i fokusirati na posao - toliko da je mandat iznova izborio čak šest puta.

U svojih 36 godina u Senatu osobito se posvetio vanjskoj politici i pravosuđu, te je predsjedavao resornim odborima. Protivio se Zaljevskom ratu 1991. godine, zagovarao američku i NATO-vu intervenciju u Bosni i Hercegovini, a podržao je i rat u Iraku u režiji Georgea Busha. Po pitanju unutarnje politike, snažno je utjecao na strože kažnjavanje nasilja nad ženama i jačanje građanskih sloboda.

PONOS ZBOG BALKANA

Neprijatelj br. 1 Slobodana Miloševića

Biden je bio jedan od prvih stranih političara koji je Slobodana Miloševića nazvao ratnim zločincem, a to mu je navodno rekao i u lice, tijekom trosatnog sastanka u Beogradu u travnju 1993. godine. Po izbijanju rata u BiH, Biden se založio za ukidanje sankcija na uvoz oružja, NATO-ovo bombardiranje srpskih ciljeva i vojnu obuku bosanskih muslimana. Za vrijeme rata na Kosovu, podržao je bombardiranje Srbije i Crne Gore, a uz republikanca Johna McCaina sukreirao je Rezoluciju o Kosovu kojom je od predsjednika Billa Clintona tražio da angažria svu raspoloživu vojnu silu, uključujući kopnene snage, protiv Miloševićeve vojske. Svoju ulogu u ratovima na Balkanu 90-ih godina Biden je nazvao svojim 'najponosnijim trenutkom u javnom životu' po pitanju vanjske politike. 

U studenom 2015. posjetio je Zagreb, gdje ga je na sastanku na vrhu 'Predsjednički proces Brdo - Brijuni' ugostila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Bio je zadivljen napretkom u političkim odnosima u regiji, te je ustvrdio da se 'međusobno šale ljudi koji su nekad pucali jedni na druge'. U ljeto 2016. tijekom posjeta Beogradu ispričao se obiteljima stradalih tijekom četvoromjesečnih zračnih udara NATO-a na Srbiju i SR Jugoslaviju. Srbiju je tada nazvao ključnim političkim i ekonomskim kamenom temeljcem za cijelu regiju, iskazujući poštovanje 'liderstvu Aleksandra Vučića'. 

Svoju drugu suprugu, Jill, Biden je upoznao 1975. godine, a vjenčao ih je 1977. katolički svećenik u kapelici zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku. Četiri godine kasnije, na svijet je došla njihova kći Ashley Blazer.

Biden se dvaput neuspješno kandidirao za demokratsku predsjedničku nominaciju, 1988. i 2008. godine, a potpredsjedničku dužnost u Bijeloj kući pod vladavinom Baracka Obame preuzeo je 2009. Svojim umijećem pregovaranja pomogao je slomiti republikansku oporbu u Kongresu i progurati mnoge važne zakone, a iako se spekuliralo da će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2016. to se ipak nije dogodilo. Odustao je shrvan zbog smrti 46-godišnjeg sina Beaua, koji je izgubio dvogodišnju borbu s rakom na mozgu.

Biden, kao centristički kandidat, sada će prvo ukrstiti koplja s predstavnicima ljevice među aspirantima za predsjedničku kandidaturu, također političkim veteranima Bernijem Sandersom i Elizabeth Warren. U korist bi mu moglo ići to što je karijeru okončao kao jedan od najsiromašnijih kongresnika, tumačeći tu činjenicu svojim ranim političkim angažmanom.

Nema sumnje, međutim, da će se u predstojećem pripetavanju s demokratima Bidenu izvući i slabosti, pa će se javnost podsjetiti na sve njegove nepromišljene izjave. Među najupečatljivim je njegov poziv senatoru države Missouri, Chucku Grahamu, vezanom za invalidska kolica, da ustane na jednom velikom javnom skupu. No brzo se snašao - čim je shvatio što je rekao, pozvao je sve okupljene da ustanu u Grahamovu čast.

Najveći Bidenovi gafovi Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

U odnosu na žene, pogrešnih poteza bilo je znatno više. Agentice tajne službe požalile su se da ih je vrijeđalo to što se američki potpredsjednik pred njima kupao gol u bazenima, a nekoliko žena javno mu je zamjerilo neprilične dodire, grljenja i mirisanje kose. Što je još čudnije, Biden se slično znao ponašati i prema tuđoj djeci. Zbog učestalih kritika nazvan je i 'Creepy Joe' (Jezivi Joe), no uoči objave kandidature Biden je objasnio da je on 'taktilni političar' koji voli neposredan kontakt s ljudima, te je obećao da će ubuduće biti pažljiviji u poštivanju privatnog prostora.

U svakom slučaju, pred Bidenom je posljednja velika politička ofanziva u koju on kreće punom parom. Već za ponedjeljak planiran je sastanak sa sindikalcima u Pittsburghu u Pennsylvaniji, državi koja je 2016. podržala Trumpa, a u idućih nekoliko tjedana obići će sve četiri države u kojima se održava prijevremeno glasanje na unutarstranačkim izborima: Iowu, New Hampshire, Južnu Karolinu i Nevadu.