NEEFIKASaN PREODGOJ

Kina ukida kazneni sustav za prostitutke i njihove klijente

30.12.2019 u 21:20

Bionic
Reading

Kina u ponedjeljak ukida kazneni sustav koji je omogućavao policiji zadržavanje prostitutki i njihovih klijenata u pritvoru do dvije godine u takozvanim centrima za edukaciju, javlja kineska državna agencija Xinhua

Agencija najavljuje kako će svi koji se trenutno nalaze u pritvoru biti pušteni, a neizvjesna je budućnost tzv. edukacijskih centara u kojima su prostitutke i njihovi klijenti bili prisiljeni izrađivati igračke i uporabne predmete za domaćinstvo.

Prostitucija je u Kini ilegalna i za nju je predviđena kazna do 15 dana zatvora i novčana kazna u iznosu od oko 4800 kuna. Agencija Xinhua naglašava da je sustav pritvora i edukacije pomogao u održavanju dobre socijalne atmosfere i javnog reda od uvođenja kazni prije više od 20 godina.

Međutim sustav je s vremenom postao neadekvatan, navodi britanski BBC. Prema pisanju britanske televizije, u analizi nevladine organizacije Asia Catalyst iz 2013. godine navodi se da se sustav pokazao neefikasnim te da niti jedna žena nije stekla željene radne navike, što je bio prvobitni cilj preodgoja.

Prostitucija u Kini Izvor: EPA / Autor: PAUL HILTON

Uz to, u izvješću se navodi kako su uhićene žene bile prisiljavane na teške fizičke poslove, ali i da se većina prostitutki vratila prvobitnom zanatu odmah nakon puštanja na slobodu. Također, utvrđeno je da su brojne prostitutke bile žrtve policijskog psihičkog i fizičkog maltretiranja.

Prema navodima britanske televizije, Peking neće u potpunosti odustati od tzv. edukacijskih i radnih centara u koje se posljednjih godina smještaju Ujguri, turkijska manjina islamske vjeroispovijesti koja naseljava zapadnu kinesku regiju Xinjiang.