OBITELJ U KAMPANJI

Kolindin brat Branko: Za dio njena uspjeha sam i ja zaslužan

24.12.2014 u 19:35

  • +5

Završni skup Kolinde Grabar Kitarović u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Bionic
Reading

Suradnica tportala iskoristila je priliku putovati s HDZ-ovom kandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović u izbornom autobusu na njezin završni skup u Rijeku. Na putovanju u rodni kraj prvi put u kampanji pridružili su joj se suprug Jakov s kćerkom Katarinom i sinom Lukom

Prije polaska u svoj rodni kraj, predsjednička kandidatkinja pojavila se na obilježavanju 25-godišnjice zagrebačkog HDZ-a u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Uz već poznato pitanje, kojim se otvaraju skupovi Kolinde Grabar Kitarović, a koje je ovaj put uputio Oliver Mlakar kao voditelj programa: 'Jeste li spremni nakon prvog hrvatskog predsjednika dobiti i prvu hrvatsku predsjednicu?' okupljeni su je burno pozdravili ustajanjem, ovacijama i već standardnim mahanjem zastavama, pljeskom i bubnjanjem.

U prvim redovima uz predsjednika stanke Tomislava Karamarka i njegove bliske suradnike, našli su se brojni HDZ-ovi visoki dužnosnici, saborski zastupnici, europski parlamentarci te koalicijski partneri iz HSLS-a, HSP.a dr. Ante Starčević, HSS.a i drugih te predstavnici Hrvata BiH-a.

O problemima Hrvata u BiH govorio je Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a susjedne države, a onda je zapjevao poznati kazališni pjevač Đani Stipaničev za posebnu damu, kako je rekao, pjesmu 'Bogu hvala da si tu'.

Okupljenima se obratila Kolinda Grabar Kitarović uz ispriku što ne može ostati do kraja programa zbog odlaska u Rijeku. No ponovno je podsjetila na svoj izborni program 'Za bolju Hrvatsku', ali i na blagdansko raspoloženje u duhu kojeg se treba ponašati.

'Danas je zadnji dan. Zadnji skup održat će se u mojoj Rijeci. Ali danas je Badnjak, moramo se prisjetiti onih kojima je pomoć najpotrebnija, okrenimo se oko sebe, budimo onakvi kakvi jesmo, obnovimo to zajedništvo, zaželimo sutra jedni drugima Božić i da u novoj 2015. povedemo Hrvatsku u novi boljitak', poručila je.

No usprkos božićnom ugođaju, nije propustila oštro napasti Vladu i aktualnog predsjednika Republike napominjući da 'Josipović podržava Milanovića i tu nema razlike'.

'Ako devedeset posto građana kaže da idemo pogrešnim smjerom, a gospodin Josipović kaže da je to pravi put, je l' onda on to podcjenjuje hrvatski narod? Onda je vrijeme da ode, spakira kofere i vrati se na svoj fakultet i neka tamo razmišlja o ustavnim promjenama', zaključila je Grabar Kitarović.

Nakon toga krenula je put Rijeke, autobusom kojim je, kako kaže, proputovala 30.000 kilometara. Pridružili su joj se prvi put i suprug Jakov s kćerkom Katarinom i sinom Lukom.

U dijelu autobusa koji je odvojen žutim zastorom, obitelj je uzela malo vremena za sebe. Grabar Kitarović je sjela pored sina Luke i zajedno su gledali nešto na tabletu. Kćerku Katu dovukle su za ruku djevojke iz Mladeži HDZ-a, da sjedne pored njih. Odmah su je pohvalile za njen uspjeh na natjecanju u klizanju u Nizozemskoj gdje je osvojila Kup u kategoriji mlađih juniorki.

Vesela atmosfera vladala je cijelim autobusom, a kroz zvučnike su se probijale dalmatinske i domoljubne pjesme.

'Pa ne smijemo mi biti umorne, pogledajte nam predsjednicu. Kad ona može izdržati, uz sve te brojne obveze, mi se ne smijemo žaliti', kaže mlada djevojka, članica HDZ-ove mladeži.


I doista, na taktove pjesme 'Srce vatreno' pridružila im se Kolinda, autobusom se orilo: 'Bijelo crvena polja hrvatska…' Pjevala je iz sveg glasa, a s lica joj nije silazio osmijeh.

No u autobusu nije sve bila samo pjesma. Dogovori su padali tijekom cijelog putovanja. Iza zavjese, u dijelu gdje je bila obitelj Grabar Kitarović, prvo bi nestao glasnogovornik Mladen Pavić, pa onda nakon njega njena suradnica zadužena za informiranje Jadranka Jureško Kero.

Dolazak u Rijeku izmamio je Kolindine simpatizere ispred sportske dvorane koji su oduševljeno dočekali svoju Grobničanku. Scenarij je bio isti. Skup se odvijao po već ustaljenim pravilima. Za govornicu je izašao Oleg Butković, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a koji se osvrnuo na nerealizirana obećanja Kukuriku koalicije te druge brojne propuste vladajućih kao i aktualnog predsjednika.

Atmosferu je dodatno zagrijao Mladen Bodalec iz Prljavog kazališta, a uz pjesmu 'Ružo hrvatska' Mladež HDZ-a povela je 'svoju predsjednicu' na pozornicu, na kojoj joj se pridružila i obitelj. Kratki film o Kolindinom djetinjstvu, a onda je na čakavskom narječju pozdravila Grobničane i sve iz okolice Rijeke. Nadalje se u obraćanju osvrnula na program i prebacivanje da je tanak te naglasila da 'nije sve u količini nego u sadržaju'. Napomenula je da je neophodno promijeniti poreznu politiku, a za nekorištenje novca iz europskih fondova ponovila je tešku kvalifikaciju nazvavši ih pronevjerom i izdajom.

'Hrvatsku može izvesti samo hrabrost, vizija, vodstvo, liderstvo, rad. Bit ću vaša predsjednica. Ono što mi daje snagu ste vi. Da, oni imaju sve poluge, medije, ali mi se dižemo jer snaga je u narodu', odlučnim glasom rekla je Kolinda Grabar Kitarović pozivajući na izlazak na izbore 28. prosinca 2014. godine.

Njeno izlaganje pozorno je slušao Riječanin Valter Pavletić, bivši radnik brodogradilišta Kraljevica i nije krio zadovoljstvo onim što je čuo.

'Njen program je i naš program. Trenutno sam nezaposlen i ovakav program znači da će biti posla', izrazio je svoju nadu.

Poduzetnica Štefica Srića došla je da čuje što predsjednička kandidatkinja nudi.

'Naša regija nikada nije imala kandidata ili kandidatkinju za najvišu državnu funkciju. Ona ima veliko političko iskustvo. Ne mogu se večeras pokazati svi uspjesi i napori koje je napravila za Hrvatsku. Ipak neke je indicije je trebala odbaciti, demantirati, da joj se ne stavljaju na dušu. Ona ima puno neprijatelja', smatra gospođa Štefica.

Kolinda Grabar Kitarović ima i veliku podršku obitelji koja joj je bila potpora na riječkom skupu, iako je supruga i djecu tijekom kampanje čuvala daleko od očiju javnosti.

Njena majka Dubravka ponosno ističe kako je već vidi na inauguraciji i to će biti krajnji rezultat kampanje njene kćeri.

'Nažalost, nismo joj baš puno pomogli, slomila sam nogu i sada je sve morala sama', kaže majka koja je inače s njom znala boraviti u Bruxellesu i pomagati oko djece.

Nogu je slomio i brat Branko Grabar, iako nije htio otkriti kako. No u šali si je pripisao zasluge za sestrin uspjeh.

'Za jedan dio uspjeha sam i ja zaslužan, zbog odricanja i skupog školovanja jer se na školovanje slao onaj tko je bolji. Ako Bog da sreće i zdravlja, pobijedit će pokrenuti Hrvatsku u jednom svjetlijem, boljem pravcu s nadom za mlade, stare, sve koji žive u njoj', rekao je uvjeren u sestrin uspjeh.

Kolinda Grabar Kitarović u rodnom gradu, u krugu obitelji otići će na polnoćku i dočekati Božić, a božićnoj misi prisustvovat će u Zagrebu.