REAKCIJA IZ FRANCUSKE

Komisija se nikad nije ovako ponašala

18.09.2013 u 17:30

Bionic
Reading

U prvim međunarodnim reakcijama na najavljene sankcije Europske komisije spram Hrvatske zbog neprovođenja europskog uhidbenog naloga podsjeća se da Hrvatska nije tražila nikakvo izuzeće tijekom pregovara, no i da Komisija nije nikad dosad tako brzo najavila mjere protiv nove članice

Francuski dnevni list La Croix pod naslovom 'Tek što je ušla u Uniju, Hrvatskoj prijete sankcije' donosi priču o najavljenim sankcijama Europske komisije protiv Hrvatske. U članku u kojem se podsjeća na donošenje kontroverznog 'lex Perković' navodi se da je vjerojatno hrvatskoj Vladi bio cilj staviti ratna zbivanja iz devedesetih i period komunizma izvan dosega europskog uhidbenog naloga.

Hrvatska Vlada nekoliko je puta prozvala EK zbog diskriminacije navodeći da određene zemlje Unije, kao što su Francuska, Italija i Austrija, uživaju izuzeća, no Komisija je samo odgovorila da Hrvatska tijekom pregovaračkog procesa nije tražila nikakva izuzeća ni odgode. Istina, ti bi zahtjevi vjerojatno odgodili datum ulaska zemlje u Uniju, zaključuje La Croix.

Reuters
u svom izvještaju navodi da najnovija članica Unije ima dva tjedna za uskladiti svoje zakone s europskom pravnom stečevinom ili bi joj se bitno mogao produžiti rok za pristupanje u zonu Schengena. Jedini način na koji Hrvatska zasad može zaustaviti sankcije jest da u roku od dva tjedna promijeni vlastiti zakon u skladu sa zahtjevima Unije.

Iako nije neuobičajeno da Komisija poduzima korake protiv zemalja članica zbog neusklađenosti s europskim zakonima, dosad se nije desila tako brza reakcija i najava sankcija odmah nakon što je određena država pristupila Uniji.