otkazivanje manifestacija

Kompanije smanjuju potrošnju na putovanja zbog koronavirusa

28.02.2020 u 13:23

Bionic
Reading

Kompanije bi ove godine zbog epidemije koronavirusa mogle smanjiti potrošnju na poslovna putovanja za 560 milijardi dolara, procjenjuje Globalno udruženje za poslovna putovanja (GBTA)

Mnogi su poslovni skupovi i manifestacije otkazani a kompanije dodatno ograničavaju putovanja kako bi zaštitile svoje radnike od zaraze, navodi Reuters.

GBTA procjenjuje da će kompanije ove godine smanjiti potrošnju na putovanja i skupove za 560 milijardi dolara, snizivši dosadašnju procjenu potrošnje za 37 posto.

Gotovo 400 milijardi odnosi se na Kinu gdje se virus pojavio krajem prošle godine. Potrošnja na poslovna putovanja u Europi smanjit će se za 109 milijardi dolara, nakon širenja virusa u više zemalja, procjenjuju u GBTA-i.

Anketa udruženja pokazala je da je dvije trećine njegovih članica odgodilo barem nekoliko događaja. Njih 95 posto suspendiralo je ili otkazalo većinu ili sva putovanja u Kinu a 23 posto u europske zemlje, poput Francuske, Njemačke i Italije.

Koronavirus iz temelja mijenja poslovanje kompanija, zaključio je u četvrtak glavni poslovni direktor GBTA Scott Solombrino.

"Preraste li zaraza u pandemiju, sektor (poslovnih putovanja) mogao bi ostati bez milijardi dolara, što će imati negativne posljedice po cijelo globalno gospodarstvo", dodao je Solombrino.

Mnoge zrakoplovne tvrtke i hotelske grupe već su upozorile da očekuju slabije poslovne rezultate zbog epidemije koja je prouzročila pad rezervacija i učestalo otkazivanje putovanja.

Zbog pada turističkog prometa povezanog s epidemijom vrijednost azijskih gospodarstava mogla bi se ove godine smanjiti za 105 do 115 milijardi dolara, procijenila je početkom tjedna nizozemska banka ING.