obilježavanje DANA POBJEDE

Plenković: Država ne da na Oluju; Grabar Kitarović: Želim izraziti žaljenje zbog svih stradalih Srba

05.08.2017 u 09:16

Bionic
Reading

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na Kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha nastavljeno je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojnoredarstvene operacije Oluje

Nazočili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović , predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade  Andrej Plenković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, većina ministara te brojni saborski zastupnici te drugi dužnosnici i gosti, među kojima i izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je nedavno osvojila naslov svjetskog prvaka.

Uoči podizanja zastave pročitana su imena 238 poginulih pripadnika hrvatskih snaga i dvoje nestalih u toj vojno-redarstvenoj operaciji kojima je minutom šutnje odana počast.

'Na Domovinskom ratu utemeljena je moderna hrvatska država', kazao je, prenosi televizija N1, bivši ministar vanjskih poslova, Davor Ivo Stier.

No, srbijanski politički vrh pak govori da je Oluja bila zločinačka. 'Bitno je što mi mislimo. Znamo da je to bila jedna veličanstvena akcija od spašavanja Hrvatske od velikosrpske Miloševićeve agresije. To su i međunarodni sudovi potvrdili. Oluja je obranila sve od velikosrspske agresije. To je bila civilizacijska dužnost Hrvatske, obraniti sve od Miloševićeve agresije. I ona je to obavila. Ne da imamo pravo nego i dužnost slaviti Oluju', dodao je Stier uoči početka programa na kninskoj tvrđavi.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović novinarima je kratko izjavila da je Oluja bila oslobodilačka operacija 'koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova'.

'Što se Hrvatske tiče, nama je žao svakog života i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu općenito. Ne veselimo se ničijoj tuzi i vjerujemo u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana', kazala je u subotu u Kninu predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.

Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

  • +29
Uzvanici na kninskoj tvrđavi Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Oluja je simbol vojničkog uspjeha, junaštva i kruna svih pobjeda, izjavio je novinarima u Kninu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

'Želim zahvaliti svim braniteljima, stradalnicima, vojnicima, policajcima, svima koji su u tom sudjelovali, a najviše obiteljima branitelja za današnji mir i slobodu u našoj Hrvatskoj, želim čestitati Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Budimo dostojanstveni u obilježavanju', rekao je.

Prisjećajući se oslobođenja Knina, Krstičević je rekao da je tada osjećao zadovoljstvo, ljubav i radost. 'Znali smo svi mi da radimo nešto dobro za svoj narod i državu, mi rat nismo željeli, hrvatska vojska i policija u sinergiji i zajedništvu... Vidjeli ste da smo izašli kao pobjednici, vidjeli ste i našeg saveznika koji je rekao da se Oluju izučava na vojnim školama kao briljantnu akciju', rekao je Krstičević.

Na pitanje treba li komemorirati i srpske civilne žrtve, Krstičević je rekao da su pale ogromne žrtve i da ne slavimo rat, nego mir i slobodu. Na kraju su ga novinari pitali je li i 1995. bilo vruće kao i danas u Kninu. 'Bilo je isto, vjerujte mi. Možete zamisliti, puna ratna oprema, vojnik treba od onog vrha doći do tu, možete zamisliti što to znači u takvim uvjetima. Ali tajna te pobjede su naši ljudi, hrabri i odvažni, to je ta razlika koja je rezultirala: hrvatski čovjek', zaključio je Krstičević.

U programu N1 televizije gostovao je i umirovljeni general Rahim Ademi. 'Uvijek govorim da su pripreme za oslobođenje Knina trajale devet mjeseci - borbe na Dinari i na Šator planini i na još nekim mjestima, tako da je došao slijed oslobođenja Knina i bez tih nekih značajnih operacija Knin ne bi mogao biti tako brzo i efikasno oslobođen. Prije toga HV i HVO izveli su nekoliko operacija - Zima '94.; Skok 1 i Skok 2; Ljeto poslije Splitskog sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića i na kraju je došla operacija Kozjak 95 kojom smo pripremili operaciju Oluju - oslobođenje Knina. Bio sam načelnik Stožera i oslobođenje Knina je bila originalno moja ideja', kazao je Ademi.

  • +11
Obilježavanje Dana pobjede u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije  22 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojnoredarstvena operacija 'Oluja'.

Po završetku podizanja zastave Republike hrvatske na kninskoj tvrđavi puštena su 22 bijela goluba koji simboliziraju 22. obljetnicu VRO Oluja, te su iz topničkih oružja ispaljena 22 počasna plotuna.

Uslijedio je mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO), tako što su kninsku tvrđavu u brišućem letu preletjeli vojni zrakoplovi. U svečanom preletu sudjelovala su po tri zrakoplova MIG-21, ZLIN-24L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtracor AT-802 te po tri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, BELL-206B i Mi-8 MTV.

Prelet helikoptera Kiowa Warrior su hrvatske letačke posade izvele samostalno prvi put nakon uspješno završenih bojevih gađanja i raketiranja na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' u Slunju.

Nakon svečanosti podizanja zastave na kninskoj tvđavi uslijedila su i prigodna obraćanja državnih čelnika, a zatim mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u kojem su sudjelovale povijesne postrojbe, ešalon hrvatskih branitelj, tri ešalona Oružanih snaga RH,  te Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika. Potom je u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta misu predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Na misi nije nazočna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbog velikih vrućina, potvrdili su iz njenog ureda HRT-u.

Grabar Kitarović: Izražavam žaljenje zbog srpskih žrtava u Oluji

Govoreći na kninskoj tvrđavi, premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na kritike Oluje. 'Hrvatska država ne da na Oluju, kao što ni hrvatski branitelji nisu dali na Hrvatsku', kazao je Plenković.

'Olujom je spriječena još jedna Srebrenica. Ostat će upamćena kao najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti', poručio je premijer.

Pohvalio se novim Zakonom o braniteljima, osiguranjem više sredstava za Oružane snage, ali i Strategijom nacionalne sigurnosti.

Apelirao je na slogu. 'Želim apelirati na slogu, slogu naših branitelja koji su se oduprli višestruko jačem neprijatelju. Toj slozi dugujemo i pobjedu i slobodu', rekao je Plenković.

Na srpske žrtve predsjednica Kolinda Grabar Kitarović osvrnula se i u govoru na kninskoj tvrđavi. 'Kao predsjednica, Hrvatica i majka želim izraziti žaljenje zbog srpskih žrtava u Oluji. Hrvatski narod nije želio rat i ne veseli se ničijoj tragediji. Hrvatska čini sve da osigura uvjete za povratak Srba, a čini to unatoč tome što inspiratori pobune nisu platili ni kune za obnovu svega što su četnici razorili u četiri godine granatiranja, bombaridranja, paleži i pljačke. Hrvatska će uz punu zaštitu nacionalnih i državnih interesa dati aktivnu i konstruktivnu potporu ulasku Srbije u Europsku uniju', rekla je Grabar Kitarović.

Bernardić: Trebamo se suočiti sa svim žrtvama Domovinskog rata

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u subotu je u Kninu na proslavi 22. obljetnice Oluje izjavio da bi se hrvatska država trebala suočiti  sa svim žrtvama Domovinskog rata i time pokazati svoju snagu.

'Danas je prilika da se prisjetimo svih žrtava i stradanja, svih civilnih žrtava, da se jednostavno kao moderna i odgovorna država  s tim suočimo. To treba biti hrvatska snaga i prednost, a ne hrvatska nesigurnost', izjavio je Bernardić novinarima na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje".

Istaknuo je da cijeli hrvatski narod danas slavi  'dan ponosa i slave' koji je ujedinio cijelu Hrvatsku u borbi protiv novog modernog oblika fašizma miloševićevske politike.

Srpsko narodno vijeće u nedjelju će se pokraj Knina pokloniti srpskim žrtvama "Oluje".