UTRKA ZA OSIJEK

Laburisti nude Jaroslava Pecnika, SDP bi s Ivicom Vrkićem

23.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

U Osijeku su poznati kandidati za gradonačelnika gotovo svih važnijih stranaka. Iznenađenja je nekoliko. Jaroslava Pecnika, jednog od rijetkih kritičara dosadašnjih vlasti, kandidiraju Laburisti, na povratak se odlučio Anto Đapić, preko svog HSP-a, Gordan Matković ne miruje i ima potporu HSS-a i HSP AS-a, a SDP najvjerojatnije ide s Ivicom Vrkićem, nekadašnjim direktorom HRT-a, a danas Tvornice ulja Čepin

Gradonačelnik Krešimir Bubalo nada se novom HDSSB-ovom mandatu, a svi protivnici optužuju ga za zastoj grada bez razvojnih projekata.

Četiri mjeseca do lokalnih izbora još im je prerano za kampanju pa snage odmjeravaju povremenim optužbama.

Matković se predstavio tvrdnjom da HDSSB-ova vlast u gradskim i županijskim tvrtkama zapošljava samo po partijskom kriteriju, a Bubalo je i njega i Đapića optužio da su u svojim mandatima dodjeljivali bez kriterija gradske stanove, na što je Đapić poručio da 'Bubalo bubeta'.

Đapić je danas rekao da je njegova kandidatura 90-postotna, jer još traži potpunu podršku stranke u odabiru kampanje, suradnika i gradskih problema, a da u tome ima dovoljan izbor, jer da je sadašnja HDSSB-ova vlast samo održavala 'hladni pogon' dok se bavila svađama, vrijeđanjima, bez brige o rastu socijalnih i ekonomskih problema.

Jaroslava Pecnika znamo iz političkih analiza i komentara u kojima do sada osječke političare nije štedio. Kao profesor filozofije specijalizirao se u području povijesti srednje Europe i kritici totalitarnih sustava na Karlovom sveučilištu u Pragu.

Bio je izvjestitelj HHO-a o stanju religijskih sloboda, a kao voditelj ureda te organizacije dokumentirao je i upozoravao na brojna kršenja ljudskih prava u ratnom i poratnom Osijeku.

HDZ je odabrao Dražena Vidovića, abdominalnog kirurga, pročelnika Kliničkog odjela abdominalne kirurgije KBC Osijek, koji, kako se izrazio njegov predsjednik Damir Kramarić, 'gradi mosti za razliku od sadašnje vlasti koja grad izolira, čak i pred američkim veleposlanikom'.

Vidović smatra da je Osijek postao 'grad slučaj', ali da od tog grada može napraviti 'novo osječko čudo'.

Gotovo identično govori Matković, o stagnaciji grada za vrijeme četverogodišnjeg Bubalova mandata, političkoj i privrednoj izolaciji grada, odlasku mladih iz grada...

Na zadnjim izborima za Sabor Matković se razišao s HDSSB-om, jer su ga namjeravali staviti prenisko na listi, prije toga je imao vlastitu nezavisnu listu, nakon što se posvađao s Đapićem i otišao iz HSP-a.

U SDP-u i HNS-u još razmišljaju, ali javnost sumnja na Ivicu Vrkića, kojeg je upravo ova koalicijska vlada imenovala direktorom državne Tvornice ulja u Čepinu.

Zanimljivo je da je Vrkić bio direktor HRT-a u HDZ-ovo vrijeme i da je koketirao s različitim strankama u dosadašnjoj karijeri. U godinu dana izgleda da je uspio pokrenuti zastalu proizvodnju, obnoviti marku Čepinsko ulje, zadržati radnike i krenuti u sezonu novog ugovaranja proizvodnje s kooperantima.

HDSSB je odluku o kandidaturi Krešimira Bubala donio na sjednici stranke lani u Mostaru, gdje njihov osnivač Branimir Glavaš izdržava zatvorsku kaznu za ratne zločine u Osijeku 1991. godine.