EVO DOJMOVA MLADOG PARA

Libanonsko-američki medeni mjesec u Dalmaciji

15.08.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Paul i Lea nedavno su ušli u bračne vode, a medeni mjesec odlučili su provesti u Hrvatskoj. Sreli smo ih na splitskom Peristilu i razgovarali o njihovim dojmovima u hladu Vestibula na kolovoških vrućih 35 stupnjeva. Lea nam je spremno objasnila kako to i nije strašno visoka temperaturu u usporedbi s onom u Abu Dhabiju, gdje je tog jutra izmjereno za nas nevjerojatnih 48 stupnjeva

Lea je rođena u Libanonu i državljanka je Ujedinjenih Arapskih Emirata, a Paul je Amerikanac iz Kanzasa. Upoznali su se u Sydneyju, a nakon hrvatskog medenog mjeseca, idu u svoj novi dom u San Francisco. Mladi par je tipičan primjer nove globalizirane generacije koja s lakoćom mijenja gradove i kontinente te nema kulturne, socijalne i prostorne barijere.

Svoj medeni mjesec nakon ceremonije vjenčanja, koje je održano u Bejrutu, Paul i Lea provode u Dalmaciji. Prije Splita boravili su na Hvaru i u Dubrovniku, a iz Splita su išli na izlete u Trogir, Šibenik i na slapove Krke. Njihov je putni proračun naravno natprosječan; na medenom mjesecu u Dalmaciji boravili su u hotelima najviše kategorije i na raspolaganju su im bili vozač i turistički vodiči.

Lea i Paul oduševljeni su boravkom u Hrvatskoj i posebno ističu raznolikost krajolika i graditeljsku baštinu Dalmacije. Lea je profesorica francuskog i engleskog jezika i izvorna je govornica arapskog jezika. Pripadnica je libanonskih maronita, jedne od najranijih kršćanskih zajednica. Paul je poslovni konzultant koji će sličan posao, nakon uspješne karijere u Sydneyu, nastaviti raditi u San Franciscu.

Tko su katolici maroniti?

Maroniti su jedna od glavnih konfesija i najbrojnija kršćanska skupina u Libanonu. Pripadnici su istočne katoličke crkve, pod jurisdikcijom rimskog Pape, a na čelu im je patrijarh. Povijest ove vjerske skupine seže daleko u povijest, u 5. stoljeće. Govore arapski jezik, a u liturgiji je očuvan aramejski, izvorni jezik Isusa Krista. Zajednica je u građanskom ratu prošla izuzetno teške trenutke u arapsko-izraelskom sukobu.

Iako ih ne more financijske brige, Lea i Paul smatraju kako su cijene smještaja u hrvatskim hotelima previsoke. 'Cijene u hotelima iznimno su visoke, a usluga nije na toj razini; imali smo primjedbe i kritike na smještaj u Dubrovniku i na Hvaru, ništa strašno, ali to nije u rangu cijene', ističe Lea. S tim se slaže Paul, no u cjelini su ipak vrlo zadovoljni.

'Split nas je zaista iznenadio, to je grad kao na steroidima, toliko energije i dinamike u relativno malom gradu, zaista vrlo neobično', ističe Paul. Lea se pokazala kao politički ekspert i za nas je imala niz zanimljivih pitanja o bivšoj Jugoslaviji, socijalizmu i o ratnom sukobu devedesetih godina. Poznat joj je koncept pokreta nesvrstanih i uloga Josipa Broza Tita i Nasera u kreiranju tog političkog pokreta. Rođena je u Libanonu u gradu Tiru koji je prošao vrlo teška vremena u sukobima u posljednjih nekoliko desetljeća.

U tom smislu pokazala je veliko razumijevanje za Hrvatsku i sukob u devedesetima na ovim prostorima. Zanimalo ju je kakav je bio život početkom devedesetih u Splitu. Ona je kao djevojčica zbog rata u Libanonu sa svojom obitelj izbjegla u Abu Dhabi gdje je odrasla, a na studij je otišla u Australiju. Ondje je upoznala Paula i susret njih dvoje zapravo je romantična priča o dvoje mladih ljudi iz potpuno različitih kultura koji su se upoznali na trećem mjestu.

U Splitu su istraživali lokalnu kuhinju, pa je Lea željela probati ćevapčiće u lepinji u Varošu u kultnoj pečenjarnici Kantun Pauline. Paulu se svidio ajvar i taj vid brze hrane. Zaželjeli su se mesa i jednostavne hrane nakon nekoliko posjeta prestižnim restoranima gdje su uglavnom jeli ribu i probali najbolja dalmatinska vina.

Osim na izlete, vrijeme u Splitu proveli su u istraživanju povijesne jezgre grada, ali i na plaži. Ipak, oduševljeni su kupanjem na Hvaru i kvalitetom mora na otoku. Naravno, zanimalo nas je kako se internacionalni par odlučio svoj medeni mjesec provesti u Hrvatskoj. Lea nam je rekla da su tražili zemlju u Europi koju nijedno nije posjetilo. Na kraju je izbor pao na Hrvatsku.

'Nismo požalili zbog našeg odabira, sve je bilo odlično. Nakon Splita, vraćamo se u Bejrut gdje smo se vjenčali i onda u San Francisco, odlazak u novi izazov, ali i u realni život. Medeni mjesec bio je kao bajka, tako uostalom svi priželjkuju da bude', zaključio je na kraju našeg razgovora Paul.