GABRIĆEVA REFORMA ZDRAVSTVA

'Liječnici ne bi trebali raditi 48 nego 80 sati tjedno'

17.01.2014 u 14:19

Bionic
Reading

'Hrvatsko zdravstvo bez obzira na probleme jedno je od najboljih u postkomunističkim zemljama. Ispred nas su tek Slovenija, bivši DDR, u koji je Njemačka uložila velika sredstva, te zadnjih godina Češka i Poljska', ustvrdio je Nikica Gabrić, čelnik Nacionalnog foruma, na konferenciji za medije pod nazivom 'Zdravstvo kakvo zaslužuje Hrvatska'

No unatoč gore navedenoj tvrdnji poznati oftamolog koji se s NF-om ozbiljno bacio u političke vode smatra da zdravstveni sustav treba reformirati, ali da to političke elite ne žele jer se na njemu dobivaju ili gube izbori.

'Reforma se mora provesti uz konsenzus oporbe i vladajućih i sa svim trebaju biti upoznati i građani i Crkva, jer ona nije moguća u jednom mandatu. Sjetimo se da se, kad je HDZ htio spojiti bolnice, SDP tome usprotivio, a sad je ista stvar, samo je SDP na vlasti. Zdravstvo služi za politička potkusurivanja i zato nitko ne želi provesti reforme', tvrdi Gabrić.

Navodi da je u zdravstveni sustav uloženo 40 milijardi kuna i da je unatoč tome ponovo u gubicima te da je zadnja stavka na ljestvici prioriteta Vlade.

'Zdravstvo je važno i Obami i Merkel, ali nije Milanoviću i Karamarku', napominje Gabrić i dodaje je sustav privatizirao dio liječnika koji obavljaju privatnu praksu po bolnicama. Smatra da Hrvatska ima sposobnih ljudi koji bi ga posložili kako treba i da se ne može dogoditi da HZZO vodi stomatolog, a ne sposoban menadžer.

'Može li stomatolog, Siniša Varga, koji je moj dobar prijatelj, upravljati s 22 milijarde kuna? Bi li netko od nas sjeo u avion s prijateljem koji nema položen letački ispit?', upitao se Gabrić.

Smatra da je premalo 48 sati, koliko kod nas liječnici rade tjedno, te da bi se trebali ugledati na SAD, u kojem rade po 80 sati.

'Uredba od 48 sati je bezvezna, posebno za mladog liječnika', drži Gabrić.

Kao poseban problem u sustavu apostrofirao je korupciju jer je dvije trećine korupcije u društvu povezano s korupcijom u zdravstvu.

'Taj je problem lako riješiti boljom stimulacijom onih koji rade', smatra Gabrić.

Naveo je i da je NF protiv feudalizacije javnog zdravstva kao rezultata 'časnih liječnika', lista čekanja, namještenih natječaja za nabavu opreme pa sve do nabave hrane. S druge strane, NF je za mjerenje rada, financijskog učinka, kvalitete rada, afirmaciju mladih liječnika, razvoj moderne hitne službe i slanje liječnika na edukacije.