južna koreja

Liječnicima rok do kraja mjeseca da se vrate na posao

26.02.2024 u 07:07

Bionic
Reading

Južnokorejska vlada dala je u ponedjeljak mladim liječnicima rok do kraja veljače da se vrate na posao, inače bi mogli biti sankcionirani zbog organiziranja sedmodnevnog prosvjeda, tijekom kojeg je u više velikih bolnica obustavljeno pružanje usluga pacijentima

Gotovo dvije trećine liječnika pripravnika napustilo je radna mjesta kako bi prosvjedovali protiv vladina plana za povećanje upisnih kvota na medicinskim fakultetima, kojim žele riješiti problem nedostatka liječnika, pogotovo u jednom od najbrže starećih društava na svijetu.

Bolnice su zbog prosvjeda bile primorane odbijati neke pacijente i otkazivati operacije.

"S obzirom na ozbiljnost situacije, vlada upućuje posljednju molbu", rekao je ministar sigurnosti Lee Sang-min na otvaranju sastanka radne skupine, dodajući da su hitne službe dospjele u "opasnu situaciju".

"Ako se vratite na posao do 29.veljače, nećete biti smatrani odgovornima za štetu koje je počinjena. Upamtite, vaš će se glas čuti najglasnije i najučinkovitije kada ste rame uz rame s pacijentima", kazao je ministar.

Vlada je prethodno upozorila liječnike da će poduzeti pravne korake protiv onih koji se ogluše na njezinu molbu i odbiju vratiti se na radna mjesta u bolnice, uključujući uhićenja, podizanje sudske optužnice ili oduzimanje licence. 

Mladi prosvjednici traže da se vladajući najprije pozabave visinama plaća i uvjetima rada, a onda povećanju broja budućih liječnika.

Zamjenik ministar zdravstva Park Min-soo zaprijetio je oduzimanjem licence na najmanje tri mjeseca svima koji se na vrate na posao do 1.ožujka.

Ostali liječnici, kao i oni zaposleni privatnim klinikama, nisu se pridružili prosvjedu, ali su zato održali skupove sa kojih su pozivali vladu da odustane od namjeravanog povećanja kvota na medicinskim fakultetima. 

Međutim, mnogi građani te zemlje podržavaju vladin plan, a predvodi ga predsjednik države Yoon Suk Yeol. Nedavna Gallupova anketa pokazala je da ga podržavaju tri četvrtine građana. Kako bi poboljšala dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga, južnokorejska je vlada objavila da će povećati broj studenata medicine za 2 tisuće svake godine te proširiti pravnu zaštitu od tužbi i kaznenog progona zbog nesavjesnog postupanja.

Osim toga, u planu su i poticaji za liječnike koji se odluče za pedijatriju i opću kirurgiju te za liječnike koji će raditi u onim krajevima zemlje s izraženim nedostatkom zdravstvenih radnika.

S druge strane, pojedini liječnici smatraju da se iza predstavljenog plana krije lov na glasove birača uoči izbora u travnju. Profesori medicine na Sveučilištu u Seulu pozvali su vladu da razgovore o ovoj temi odloži do završetka izbora.