BESPLATNO ZA ČLANOVE

Liječnička komora otkantala HZZO i dopunsko ugovorila kod privatnika

28.07.2017 u 15:11

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora nudi svojim članovima, kojih je gotovo 20 tisuća, besplatno dopunsko osiguranje, no ne preko državnog HZZO-a već preko privatnog Croatia osiguranja. Odabir je pao na ovu tvrtku nakon što su im dali 'najkonkurentniju' ponudu preko javnog natječaja. U HZZO-u pak kažu da nemogu biti najkonkurentniji jer se ne vode tržišnim, već javnim interesom

Hrvatska liječnička komora svojim članovima dala je upute kako da se odjave s postojećeg dopunskog osiguranja kako bi mogli u 2018. biti osigurani kod Croatia osiguranja.

Dok je kod HZZO-a osnovna polica dopunskog zdravstvenog osiguranja 70 kuna, u Komori se hvale kako će njihovi članovi moći uštedjeti između 60 i 70 kuna mjesečno jer će dopunsko biti besplatno za članove.

'Točno je da je Hrvatska liječnička komora dana 20. srpnja 2017. godine sklopila ugovor s Croatia osiguranjem o dopunskom zdravstvenom osiguranju naših članova. Među sedam ponuđača, Croatia osiguranje d.d. je dalo najkonkurentniju ponudu te je Komori kroz partnerski odnos stavilo na raspolaganje svoja znanja i iskustva', kaže predsjednik Hrvatske liječnike komore Trpimir Goluža za portal lupiga.com.

U HZZO-u, razumljivo nisu najsretniji ovim potezom. 'Položaj HZZO-a na tržištu dopunskog zdravstvenog osiguranja je jedinstven, budući da je usmjeren i na zaštitu javnog interesa. Upravo zbog posebnog položaja HZZO-a, koji provodi dopunsko zdravstveno osiguranje rukovodeći se načelima solidarnosti, nije moguće izjednačavanje HZZO-a s drugim osiguravateljima koji se nalaze na tržištu. HZZO svoje dopunsko zdravstveno osiguranje ne provodi na čisto tržišnim načelima, jer sav novac koji naši osiguranici uplaćuju u njega koristi se za unaprjeđenje javno zdravstvenih usluga, za razliku od privatnih osiguravatelja. Možemo samo izraziti žaljenje da Hrvatska liječnička komora, koja zastupa i liječnike koji rade u sustavu hrvatskog javnog zdravstva, nije prepoznala važnost te činjenice i na konkretnom primjeru podržala ideju očuvanja javnog zdravstva za koju se deklarativno u menijima zalaže', kažu.