atentat u banskoj bistrici

Liječnički konzilij razmotrit će u ponedjeljak prevoženje Fica u Bratislavu

17.05.2024 u 10:43

Bionic
Reading

Slovački liječnici sastat će se u ponedjeljak kako bi procijenili zdravstveno stanje premijera Roberta Fica, koji je u srijedu teško ranjen u pokušaju ubojstva, i razgovarali o mogućnosti njegova prevoženja iz Banske Bystrice u Bratislavu, izvijestili su lokalni mediji u petak

Fico je i dalje u teškom, ali stabilnom stanju i može malo govoriti, rekao je u četvrtak novoizabrani predsjednik zemlje Peter Pellegrini, dan nakon pokušaja atentata koji je šokirao Europu.

Lokalni mediji izvijestili su da će se u ponedjeljak sastati liječnički konzilij kako bi procijenio njegovo stanje i odlučio može li biti prevezen iz središnjeg slovačkog grada Banske Bystrice u prijestolnicu Bratislavu. Portal vijesti aktuality.sk pripisao je ovu informaciju ravnateljici bolnice.

Bolnica u Banskoj Bystrici nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa za komentarom.

Pucnjava je prvi veliki pokušaj atentata na europskog političkog čelnika u više od 20 godina i potaknula je međunarodnu osudu, a politički analitičari i zastupnici rekli su da je to pokazatelj sve grozničavije i polariziranije političke klime diljem kontinenta.

Naoružani napadač pucao je u Fica (59) tijekom posjeta središnjem slovačkom gradu Handlovi.

Slovački mediji izvijestili su da je 71-godišnji napadač bivši zaštitar u trgovačkom centru, autor triju zbirki poezije i član Slovačkog društva pisaca.