lebdeće streljivo

Mađari nabavljaju nečujne 'predatore' otporne na elektroničko ratovanje

30.07.2023 u 11:00

Bionic
Reading

Mađarska je njemačkom obrambenom divu Rheinmetallu dodijelila ovih dana ugovor za isporuku lebdećeg streljiva ili lutajućeg vrebajućeg oružja, kako se još nazivaju ti dronovi. Riječ je o sustavu Hero-120 iz široke palete dronova koje Rheinmetall proizvodi s izraelskom tvrtkom UVision. Donosimo više o sustavima koje nabavljaju naši susjedi

Vijest o mađarskoj nabavi drona Hero-120 objavljena je na Rheinmetallovim stranicama, premda točna vrijednost ugovora nije poznata. Prema riječima predstavnika njemačke tvrtke, radi se o poslu vrijednom stotinjak milijuna eura, a isporuke bi trebale započeti iduće godine i biti dovršene do kraja 2025.

Lebdeće streljivo iz serije Hero prvenstveno se razlikuje po dimenzijama, koje diktiraju operativne i letne performanse. Svi dronovi iz serije prilagođeni su za rad u teškim uvjetima na bojnom polju, uključujući situaciju u kojoj neprijatelj koristi sustave elektroničkog ratovanja za ometanje radio i satelitskih signala.

Lebdeće streljivo Hero Izvor: Wikimedia Commons / Autor: MilleniumAC

Proizvođač na svojim internetskim stranicama ističe da serija Hero daje oružanim snagama visok stupanj operativne fleksibilnosti na bojnom polju. Ti oružani sustavi omogućuju zahvaćanje ciljeva, ali i mogućnost izviđanja, nadzora i otkrivanja na visokoj razini, što osigurava neovisno lociranje te praćenje neprijateljskih ciljeva niske vidljivosti izvan vidnog polja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Journal Military

Ubojit u neprijateljskoj pozadini

Hero-120 je konkretno dizajniran za patroliranje zadanim područjem i uništavanje oklopne opreme potencijalnog neprijatelja. Ima prilično velike dimenzije. Konkretno, duljina ovog uređaja je 1,5 metara, a težak je 12,5 kilograma, od čega 3,5 kilograma otpada na bojnu glavu.

Dron može pogoditi ciljeve na udaljenosti do 40 kilometara i ostati u zraku do 60 minuta. Prema navodima proizvođača, svi sustavi Hero generiraju malu buku u letu zbog ugrađenog elektromotora, što pozitivno utječe na sposobnost prodiranja u neprijateljsku pozadinu. U Rheinmetallu ističu da je Hero već dokazao svoju učinkovitost protiv širokog spektra ciljeva, kao što su pješaštvo, laka vozila, tenkovi, neprijateljske utvrde, sustavi protuzračne obrane i kritična infrastruktura.

Dodaju i da ga, zahvaljujući brzom raspoređivanju i neovisnom zahvaćanju cilja, mogu koristiti sve vojne razine, od pojedinačnog vojnika do najvišeg zapovjedništva, i to za taktičke i strateške misije. Uz to, ističu da obitelj dronova Hero nudi visok stupanj sličnosti i stoga se njima može upravljati s istog terminala za kontrolu povezanog s ostalim dronovima putem podatkovne veze. U Hero je ugrađena i umjetna inteligencija te mu pomaže u analizi i odabiru ciljeva visoke vrijednosti, kao i odgovarajućeg vremena, smjera i kuta napada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: UVision Air Ltd

Ovo precizno streljivo na daljinsko upravljanje prikladno je za različite grane oružanih snaga, formacija i postrojbi, kao i za raspoređivanje kratkog, srednjeg i dugog dometa. Zahvaljujući posebnom dizajnu, navođeni sustavi iz obitelji Hero izuzetno su pokretljivi, omogućuju precizan napad, ali i prekid misije i usmjeravanje na novu odabranu metu.

Samostalan odabir ciljeva

Inače, ovisno o modelu, sustavi Hero su prijenosni ili se mogu postaviti na kopnena vozila, brodove ili zračne platforme. Primjerice, Hero se besprijekorno integrira s instrumentima zrakoplova, što omogućuje posadi raspoređivanje streljiva putem uobičajenih kontrola. Uz upravljanje sa zračne platforme, posada aviona ili helikoptera može predati sustav na upravljanje i postrojbama na zemlji. Ovo ne samo da značajno povećava postizanje zadanih ciljeva i operativni domet zračne platforme, već i njezinu sposobnost gađanja mete s niskom vidljivošću.

Hero-120 i njegov mlađi brat Hero-30 su vrlo lagani pa ih do bojišta može nositi jedna osoba i potom osposobiti za akciju te ispaliti u samo nekoliko minuta. Hero-120 i Hero-30 ispaljuju se pneumatski, a kako imaju slab termalni, vizualni i radarski potpis, postaju nevidljivi 'predatori' koji iznenada napadaju. Ta odlika donosi veliku prednost, podjednako na ruralnim ratištima i u urbanim područjima djelovanja. Pored svega, serija je otporna na sve vremenske uvjete.

Rheinmetall i UVision stvorili su i operativna rješenja za različita područja pomorskog ratovanja. Riječ je o modelima Hero-900 i Hero-1250 koji svojim dometima od 150, odnosno 200 kilometara omogućuju bolju sinergiju između brodova i drugih postrojbi na kopnu i zraku te brz odgovor na prijetnje. Budući da Mađarska nema more, ali u sklopu svojih kopnenih snaga ima dunavsku flotilu pripojenu inženjerskoj postrojbi za uništavanje eksplozivnih naprava, ne bi čudilo to da Budimpešta nabavi i ove nešto kompleksnije sustave.