CMS UPOZORAVA VLADU

'Maknite naputke s interneta i ispričajte se građanima BiH'

11.09.2013 u 19:02

Bionic
Reading

Centar za mirovne studije reagirao je na naputak objavljen na internetskim stranicama Državnog ureda za Hrvate izvan RH, u kojem se Hrvatima u BiH sugerira kako da se izjasne na predstojećem popisu birača, o čemu je pisao tportal. Poziv su ocijenili grubim napadom na suverenitet BiH i tražili da ga se hitno ukloni

Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske započeo je s radom u svibnju, a vodi ga mr. sc. Daria Krstičević, rođena u Sarajevu, bivša veleposlanica BiH i od 2008. zaposlenica Hrvatske gospodarske komore. Nakon današnjeg naputka na službenim stranicama ureda u kojem se traži od Hrvata u BiH da se na sljedećem popisu stanovništva izjasne kao 'Hrvati' i 'katolici' – o čemu je pisao tportal – uslijedila je oštra reakcija Centra za mirovne studije u Zagrebu.

'Ministarstvo dijaspore'

Ured, prema pisanju Slobodne Dalmacije, zapošljava čak 59 zaposlenika i neformalno ga zovu 'ministarstvom dijaspore', budući da voditeljica ureda ima rang zamjenice ministra, a za svoj rad odgovara izravno Vladi.

'Imajući u vidu činjenicu da više od tri milijuna Hrvata, zajedno s potomcima, živi izvan RH, te da je riječ o velikom kapitalu naše zemlje, usvajanjem Zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske te osnivanjem državnog ureda stvorene su temeljne pravne i institucionalne pretpostavke za izgradnju sustavne i učinkovite suradnje s pripadnicima hrvatskog naroda izvan granica Hrvatske', rekla je predstojnica Daria Krstičević.

'Poštovana gospođo Krstičević, na internet stranicama Državnog ureda kojemu ste Vi na čelu osvanuo je naputak kojim se, pretpostavljamo ispred Republike Hrvatske, obraćate dijelu građana Bosne i Hercegovine pozivajući ih da se na predstojećem popisu stanovništva u BiH izjasne kao Hrvati, katolici te da govore hrvatskim jezikom. Ovaj naputak grubi je napad na suverenitet Bosne i Hercegovine kao i na zdravu pamet građana i građanki Bosne i Hercegovine, kojeg god etničkog identiteta bili.'

Gordan Bosanac u ime Centra u priopćenju navodi kako je potpuno neprihvatljivo da se ispred državne institucije susjedne zemlje sugerira građanima BiH kako da se izjasne o svom identitetu, svojoj vjeroispovijesti i o jeziku kojim govore. 'Izdavanja ovakvih 'naputaka' od strane susjedne suverene države grubo je zastrašivanje stanovništva Bosne i Hercegovine i stvaranje još veće atmosfere napetosti i straha u susjednoj nam zemlji i doprinosi samo daljnjem raspirivanju nacionalizma u BiH koji već više od desetljeća koči razvoj Bosne i Hercegovine.'

'Zamislite samo da su državna tijela RH prije popisa stanovništva 2011. svojim vlastitim građanima uputila poruku da se izjasne kao Hrvati, katolici i da govore hrvatskim jezikom: tako nešto bilo bi u potpunosti protuzakonito i protuustavno, a vi ovim naputkom to radite prema građanima druge države! Nadalje, ovaj naputak perpetuira nacionalističku politiku izjednačavanja etničke pripadnosti s vjerom i jezikom koja je u potpunosti anakrona, štetna i neprihvatljiva u svakom modernom demokratskom društvu', navodi se u priopćenju.

U priopćenju kažu da 'ovakvi nacionalistički ispadineugodno podsjećaju na politiku Republike Hrvatske iz 90-ih godina prošlog stoljeća' te da se time 'svjesno ili nesvjesno otežava budućnost Bosne i Hercegovine'. Zbog svega navedenog, traže da isti naputak odmah skinu s internetskih stranica i da se ispričaju svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine.

U trenutku zaključivanja ovoga teksta, sporni dijelovi uputa već su uklonjeni sa stranica Državnog ureda za Hrvate izvan RH.