većina glasova

Mark Rutte želi brzo započeti pregovore o novoj vladi Nizozemske

18.03.2021 u 17:29

Bionic
Reading

Dosadašnji nizozemski premijer Mark Rutte rekao je u četvrtak da želi brzo započeti pregovore o formiranju nove vlade, nakon što je njegova stranka osvojila većinu glasova na izborima, otvorivši mu put za četvrti mandat

No neće mu biti jednostavno, ocjenjuje agencija dpa.

Dosadašnju vladu činili su njegova Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD), demokršćani (CDA), socijalno liberalna stranka Demokrati 66 i centristička Kršćanska unija.

D66 je na izborima drugi osvojivši 25 mjesta. Zajedno s VVD-ovih 35 zastupnika imaju dovoljno zastupnika za reformu postojeće koalicije, s malom većinom.

No zbog toga što je D66 prošao tako dobro, a CDA je izgubio nekoliko zastupničkih mjesta, D66 traži da se koaliciji pridruži barem još jedna lijeva stranka. To bi moglo zakomplicirati pregovore.

Krajnje desna Slobodarska stranka populista Geerta Wildersa pala je na treće mjesto sa 17 zastupnika, ali su krajnje desne stranke zajedno dobile više glasova nego ikad i to će vladajuće stranke morati uzeti u obzir.

Euroskeptična stranka Forum za demokraciju dobila je osam mjesta, a stranka JA21, koja se od nje odcijepila, prvi put je ušla u parlament s četiri zastupnika.

U parlament je ušlo rekordnih 17 stranaka i to bi moglo također otežati formiranje vladajuće koalicije.