HDZ UDARIO PO VARGI

'Ministarstvo zdravlja svedeno je na PR i agenciju za zapošljavanje'

29.10.2015 u 16:03

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravlja u posljednje četiri godine svedeno je na agenciju za PR, putničku agenciju te agenciju za zapošljavanje. Poruka je to HDZ-ova Odbora za zdravstvo s konferencije naziva 'Kukuriku i Varga odlaze, a što je sa zdravljem nacije?'

Predsjednik Odbora Ante Ćorušić, prema podacima Europskog indeksa potrošača zdravstvenih usluga, Eurostata i Eurobarometra, tvrdi: 'Hrvatska situacija u pogledu ishoda zdravlja nacije je u vrlo lošem stanju. Nakon tri godine vlasti Zorana Milanovića i njegove vlade zadnje izvješće iz 2014. kaže, točno citiram: 'Nešto se događa s hrvatskim zdravstvenim sustavom. Dok druge zemlje članice napreduju, hrvatski zdravstveni sustav nazaduje.' U zdravstveni je sustav za SDP-ove vlade utrošeno sto milijardi kuna, a liječnici nikada nisu bili više nezadovoljni', upozorava Ćorušić.

Silan se novac troši na putovanja, tvrde iz HDZ-a, a Pavo Kostopeč predstavio je i dokaze: 'Jedna od inspekcijskih službi ima pet zaposlenika. Oni su u jednoj godini na putovanja uspjeli potrošiti 150 tisuća kuna, a 68 tisuća je direktan trošak Ministarstva te 23 tisuće trošak koji su pokrili sponzori, na honorare je izdvojeno 17 tisuća i 330 kuna, a na edukaciju 41 tisuća i 800 kuna. U cijeloj godini pak imali su samo pet inspekcija', kaže Kostopeč.

Upozoravaju i na masovno zapošljavanje. 'Ministarstvo je uspjelo zaposliti 50-ak novih zaposlenika, što je više od 10 posto ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu. Sigurno postoji opravdan razlog da netko zadnje mjesece mandata zapošljava više od 10 posto novih zaposlenika. Ili u Ministarstvu ima previše posla ili razvijaju nove djelatnosti. Posla u Ministarstvu, vidimo, nema', kaže Kostopeč.

Zbog svega Ćorušić zaključuje: 'Sustav je kolabirao, nije pred kolapsom, nego je kolabirao. Ministru Vargu to ne zabrinjava jer on, osim što je ministar zdravstva, istovremeno pohađa Diplomatsku akademiju. Postoji ruska izreka - ako loviš dva zeca istovremeno, nećeš uloviti nijednog.'