LOVRINČEVIĆEVI dilovi

Mogu li tajne snimke iz aktualne afere biti zakonit dokaz? Evo što kažu Nobilo i Josipović

12.12.2023 u 22:26

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo i pravni stručnjak te bivši predsjednik RH Ivo Josipović slažu se da snimke razgovora Jurice Lovrinčevića, savjetnika smijenjenog ministra Davora Filipovića, s novinarom Marinom Vlahovićem mogu biti zakonit dokaz na sudu iako su načinjene kao privatni razgovor

Podsjetimo, tjednik Nacional u utorak je objavio da Lovrinčević, kao savjetnik ministra Filipovića, pritišće novinara Marina Vlahovića da od direktora Mreže TV traži da njemu osobno isplati polovicu budžeta za oglašavanje državnih tvrtki, a koji im je on dodijelio. Lovrinčević je kasnije te tvrdnje demantirao, iako je Nacional u programu na Radio Nacionalu pustio audiosnimke na kojima se jasno čuje kako Lovrinčević govori o isplatama. Uskok je u utorak potvrdio da provodi izvide u ovom slučaju.

Nobilo podsjeća na slučaj bivšeg vukovarskog gradonačelnika Sabe koji je proglašen krivim za podmićivanje gradskih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića iz HDZ-a te osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora.

U njegovom slučaju snimka što ju je napravila Marija Budimir, također bez Sabinog znanja, ocijenjena je zakonitim dokazom, podsjeća N1.

'U stavku 3. članka 10. Zakona o kaznenom postupku stoji da se neće smatrati nezakonitima dokazi pribavljeni povredom prava i sloboda, odnosno snimanjem osobe koja ne zna da se taj razgovor bilježi, ukoliko se koriste u postupku za teške oblike kaznenih djela iz nadležnosti županijskog suda, kod kojih interes kaznenog progona i kažnjavanja počinitelja preteže nad povredom prava', citira Nobilo zakon.

Objašnjava dalje što se mora napraviti kako bi se provjerilo može li se nezakonit dokaz može uzeti kao valjan.

'Sud mjeri koje je pravo važnije – je li važnije pravo osobe da se njezini privatni razgovori ne snimaju ili je važnije pravo javnosti da zna. U slučaju Sabo presuđeno je da je važnije pravo javnosti. Sabo je bio prvi takav slučaj', tumači Nobilo.

Bivši predsjednik RH i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Ivo Josipović komentirao je istu temu nakon slučaja Franje Lucića koji je nudio mito novinaru Telegrama mogućnost korištenja nezakonitih snimki.

'Što se tiče korištenja snimke razgovora dvaju osoba, učinjene bez znanja onoga koji ne snima, danas su sudovi za kaznena djela iz županijske nadležnosti ovlašteni vagati dokaz: on se može upotrijebiti ako je javni interes da se djelo otkrije i kazni pretežitiji od interesa zaštite privatnosti. Isto tako, ta je vaga ključna za utvrđenje postoji li kazneno djelo neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja iz članka 143. Kaznenog zakona na strani onoga koji je snimao. Podsjećam, u slučaju vukovarskog gradonačelnika Sabe, koji je po mnogo čemu sličan ovome, sud je odvagao da preteže javni interes korištenja snimke kao dokaza', naveo je tada Josipović potvrđujući tako ono što je rekao Nobilo.

Andrej Plenković smjenjuje ministra Filipovića Izvor: Društvene mreže / Autor: Jurica Galoić / PIXSELL