PRIJATELJSKA INFORMACIJA

Moskva nekoliko sati ranije upozorila Erdogana na puč

21.07.2016 u 11:50

Bionic
Reading

Samo nekoliko sati prije početka neuspjelog državnog udara ruske tajne službe upozorile su turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da vojni krugovi spremaju puč

Prema pisanju iranske novinske agencije Fars News, koja se poziva na visoke diplomatske izvore, ruska je vojska prošlog tjedna presrela komunikaciju turskih časnika koji su ukazivali na mogući vojni udar. Tu informaciju ruska vojska odmah je podijelila s turskom sigurnosno-obavještajnom službom (MIT).

Kako piše Fars News, komunikacija koju je presrela ruska vojska sadržavala je, između ostalog, dogovor turskih časnika kako u što kraćem vremenu uhititi ili ubiti predsjednika Erdogana u odmaralištu Marmaris

Isti diplomatski izvori navode kako su iznenadni Erdoganov zaokret u vanjskoj politici i ponovna uspostava dobrih odnosa s Moskvom nagnali pojedine 'strane sile' da podrže puč i svrgnu turskog predsjednika, no povratak Kremlju spasio mu je život, piše Fars News.

O umiješanosti stranih sila u pokušaj vojnog udara progovorio je jučer i sam Erdogan, kazavši kako 'pojedine države stoje iza puča', ne precizirajući pritom o kome se točno radi. Tek je naznačio da organizacija koju vodi kontroverzni imam Fethullah Gulen iza sebe ima 'vrhunsku inteligenciju koja je vjerojatno i zakuhala puč', dodajući da će vrlo skoro objaviti tko stoji iza toga.