UOČI NOVOG POHODA NA PANTOVČAK

Most i SDP k predsjednici idu bez potpisa i tražit će još vremena

21.12.2015 u 15:49

  • +30

Članovi Mosta dolaze na sastanak nacionalnog vijeća

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Bionic
Reading

Most i SDP zatražit će od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na sutrašnjem četvrtom krugu konzultacija još nekoliko dodatnih dana kako bi mogli završiti razgovore, kazali su vođa Mosta Božo Petrov te šef SDP-a i koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović. Naime, sve se dodatno još oduljilo zbog dodatnog roka koji je dobio HDZ i odbio tripartitnu vladu Mosta, SDP-a i HDZ-a

22:30 Rok za HDZ je završio, poručio je Petrov u izjavi koju je HTV emitirao u svojem Dnevniku 3. Naime, Most je nakon razgovora sa SDP-om ponovno vijećao, a upitan može li se HDZ vratiti u pregovore, Petrov je kazao da ne vidi razlog za to: 'Mi nastavljamo pregovore s koalicijom Hrvatska raste.'Ustvrdio je da u pregovorima sa SDP-om nema nikakvih problema, nego da je samo zbog produljenja rokova potrebno još malo vremena. Na pitanje je li on novi mandatar, samo se nasmijao, ali i dalje nije htio odgovoriti.

19:25
Nakon izlaska pred novinare Božo Petrov kazao je da je što se tiče razgovora, zasad sve pozitivno i da se nada da će se tako nastaviti: 'Razgovarali smo o podjeli odgovornosti po resorima. Nastavili smo razgovore o formiranju vlade.'

Nije želio odgovoriti je li on novi mandatar jer, kako kaže, razgovori traju. S obzirom na to da je HDZ-u bio dan dodatni rok, sve se, dodaje, malo oteglo pa će od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tražiti odgodu od par dana: 'U ovom trenutku nećemo ići s potpisima', rekao je Petrov.

19:17
Završio je sastanak Mosta i koalicije Hrvatska raste, no još se čeka je li i što dogovoreno. Milanović je po izlasku kazao da je riječ o tvrdim pregovaračima, ali da su u takvoj poziciji. 'Mi to poštujemo i nastavljamo dalje.' Upitan idu li sutra s potpisima na Pantovčak, Milanović je kazao kako 'misli da ne i da će tražiti još nekoliko dana odgode dok ne dogovore sve stvari, no to će više Božo reći'. 'Predsjednica bi to trebala prihvatiti, još nekoliko dana, sad je Božić, ali ovo sve vodi prema dogovoru.' Izrazio je zadovoljstvo te ponovio da je riječ o tvrdim pregovaračima, ali da 'to poštuje'. Upitan hoće li oni koji su mu dosad izvan koalicije davali podršku, to činiti i dalje, poručio je: bez brige, a Pusić je samo kratko kazala da su konstruktivno razgovarali.

17:02
Nešto iza 17 sati iz središnjice Mosta izašli su članovi Nacionalnog vijeća koji ne sudjeluju u pregovorima s koalicijom Hrvatske raste, a među njima je bio i Robert Podolnjakkoji je novinarima potvrdio da je stigao mail iz HDZ-a u kojem se ne govori ništa o tripartitnoj vladi rekavši da prvi uvjet nije prihvaćen i da sve ostalo dalje nije relevantno, a nisu dali razloge.

Upitan ostaju li sada na pregovorima samo Most i Hrvatska raste, odgovorio je: 'Kao što vidite, ovdje na pregovorima nema predstavnika HDZ-a', a na dodatno pitanje je li HDZ u tom priopćenju poslanom elektroničkom poštom imao svoje uvjete, Podolnjak je rekao da nije. Na opetovano novinarsko pitanje znači li to da će večeras Most s koalicijom Hrvatska raste do kraja dogovoriti sve detalje i sutra otići k predsjednici Kolindi Grabar Kitarović s potpisima za mandatara, Podolnjak je rekao da ne može to još reći i da se razgovori trenutačno vode: Počeo je sastanak. Moramo dogovoriti detalje.Priopćenje se nalazi na otprilike jednoj stranici teksta, ali uglavnom nije bilo riječi o tripartitnoj vladi, rekao je Podolnjak i dodao da je rok koji je HDZ dobio za odgovor korektan i da misli kako nema smisla više produljivati taj dio priče, a pregovori o sastavljanju Vlade nastavljaju se s koalicijom Hrvatska raste. Što se tiče šefa Mosta Bože Petrova kao mandatara, Podolnjak je ponovio da su upravo krenuli razgovori i da u tom dijelu više ništa ne može reći.

16:55
Na sastanak u Most je stigla koalicija Hrvatska raste predvođena predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, a osim njega stigli su i ostali predstavnici koalicije Hrvatska raste Vesna Pusić, Silvano Hrelja, Nansi Tireli, Branko Grčić, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk i Gordan Maras.

16:42
Mostova Ljubica Ambrušec očekuje da se danas konačno sazna ime mandatara.

16:01
'Sutra su konzultacije kod Predsjednice, znači, danas moramo biti učinkoviti', istaknuo je Robert Podolnjak, a upitan očekuje li da će se pridružiti HDZ, upozorio je da je teško prognozirati. Što se tiče vjerovanja u tripartitnu vladu, podsjetio je da je odluka na svakome od aktera. Novinari su ga pitali i je li točno da je većina Mosta protiv suradnje sa SDP odnosno za HDZ, Podolnjak je kazao da nikada o tome nisu glasovali.

15:57
'Puno je iznenađenja i obrata i čekamo da vidimo hoće li se obje strane pojaviti. Most nikoga ne tjera od stola, može se otići samo dragovoljno. U ovoj zemlji su velike podjele i zbog velikih potreba reformi želimo zajedno pokrenuti Hrvatsku u pozitivnom smjeru, da se vratimo glavnim ekonomskim problemima, da riješimo ne zaposlenost. Nažalost, o tome ovih dana nismo stigli niti govoriti', kazao je novinarima uoči sastanka u Mostu Ivan Lovrinović

Sastanak SDP-a i Mosta bit će održan nakon Predsjedništva HDZ-a na kojem čelnici te stranke raspravljaju o mogućnosti nastavka pregovora s Mostom i SDP-om nakon što je šef HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko u subotu odbio koaliciju u kojoj će biti i SDP Zorana Milanovića