planirali državni udar

Motivi i ideologija 'Građana Reicha' su nebulozni, ali izuzetno opasni

29.04.2024 u 14:06

Bionic
Reading

Pristalice skupine Građani Reicha optuženi su da su 2022. godine planirali izvesti državni udar u Njemačkoj te im se trenutno sudi. Skupina ima opasne motive - homogeno njemačko društvo bez stranaca

Takozvani Građani Reicha, okupljeni oko princa Heinricha XIII. od Reussa, imali su namjeru upasti u njemački Bundestag te uhititi zastupnike u parlamentu, navodi se u optužnici protiv skupine. Grupa je posebno ciljala na kancelara Olafa Scholza, ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock te lidera opozicijske Kršćansko-demokratske unije CDU Friedricha Merza, piše Deutsche Welle.

Desničarska skupina Patriotska unija spriječena je 7. prosinca 2022. zahvaljujući raciji tijekom koje je uhićeno 25 ljudi, na čelu s Reussom. Zaplijenjena su 382 komada vatrenog oružja te gotovo 150.000 komada streljiva. Otad je većina uhapšenih u pritvoru.

Prvo od tri suđenja grupi u kojoj je otprilike 200 ljudi počelo je danas pred Višim zemaljskim sudom u Stuttgartu, a slijede postupci pred sudovima u Frankfurtu na Majni te u Münchenu.

Vođa skupine je bio princ Heinrich XIII. od Reussa, 72-godišnji trgovac nekretninama iz Frankfurta na Majni. Upravo je on prema planovima grupe trebao postati šef države nakon što Građani Reicha preuzmu vlast. Skupina je tad čekala svojevrsni signal da mogu preuzeti vlast, a među njima su bile tajne skupine formirane od članova stranih vlada, tajnih službi i vojski.

Nakon što je uhićena Reussova grupa uslijedili su daljnje racije i uhićenja. 'Sada, nakon jedne od najvećih racija protiv antidržavnih akcija s desnice je jasno: polarizacija u društvu se povećava i mi svaki dan iznova branimo našu demokraciju', rekla je savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Freaser u studenom 2023.

Skupina je planirala oteti helikopter Bundeswehra, a u planovima je bilo i nasilno preuzimanje njemačke tvrtke za proizvodnju oružja Heckler & Koch. Optuženici se sada moraju braniti od optužbi za terorizam i veleizdaju.

  • +4
Uhićenje ekstremista u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

Nebulozna ideologija

Optužnica navodi neke bizarne stvari, pa tako i ideologiju koja sadrži sljedeće: princ Reuss smatra da Njemačkom vlada 'duboka država' s ciljem organiziranja ubojstava djece i mladeži. Članovi skupine također vjeruju da je poplava u dolini rijeke Ahr u Sjevernoj Rajni-Westfaliji u ljeto 2021. bila tek paravan za prikrivanje ubojstva djece plavljenjem starih vladinih bunkera. Radilo se navodno od šest stotina mrtve djece u okruženju pristalica Reussa.

Državno tužiteljstvo uvjereno je da se skupina htjela suprotstaviti tome nasilnim preuzimanjem vlasti. Planirali su pregovore o novom mirovnom ugovoru sa SAD-om, Francuskom i Velikom Britanijom, a osobito s Rusijom. I ne samo to, skupina je održavala vježbe gađanja te su špijunirali prostorije Bundestaga kako bi se pripremili za državni udar.

Uhićena i bivša zastupnica Bundestaga

Optužnicu je zaradila i bivša sutkinja Birgit Malsack-Winkemann. On je i bivša zastupnica Bundestaga, članica Alternative za Njemačku (desničarskog AfD-a). U planiranoj državi Građana Reicha, Malsack-Winkemann trebala je postati ministrica pravde.

Sigurnosne službe procijenile su da skupina Građani Reicha u Njemačkoj broji oko dvadeset tisuća ljudi, a smatraju da je njih 2300 spremno na nasilje. Oni ne priznaju poslijeratni poredak i Saveznu Republiku Njemačku kao legitimnu. Ponekad otvoreno prijete nasiljem i otmicama.