URNEBES NA PRISAVLJU

Munižaba ponovo u Dnevniku 3, Matković 'odletio' iz Bruxellesa

01.04.2014 u 15:48

Bionic
Reading

Nakon što je ekspresno smijenjena prije dva tjedna iz Dnevnika 3, Tatjana Munižaba vratit će se već idući ponedjeljak. Istovremeno Damir Matković po kratkom je postupku vraćen s mjesta dopisnika u Bruxellesu jer je napisao pismo Goranu Radmanu, glavnom ravnatelju HRT-a

Premda je Tomislav Špoljar, v. d. Informativno-medijskog servisa, prije desetak dana tvrdio da je Munižaba smijenjena, što bi značilo da se u Dnevnik neće vraćati u svojstvu urednice, sada je retoriku ublažio, pa je, doznajemo, ustvrdio kako nije bila riječ o smjeni, nego o 'dvotjednoj suspenziji'.

Kao što smo već pisali, Munižaba je smijenjena jer je pustila snimljeni intervju s ministrom Gordanom Marasom iako pisana naredba o tome da se mora ići uživo ne postoji jer Dnevnik 3 često ide kasnom terminu što nekim gostima ne odgovara pa traže da ih se snimi sat ili dva ranije.

Da je Špoljar zabrljao, potvrđuje i činjenica da je Sanja Mikleušević Pavić u središnjem Dnevniku ugostila Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, čiji je intervju također bio snimljen pa nije bila sankcionirana.

No zato 'je smaknut' Damir Matković koji je ekspresno vraćen s mjesta dopisnika iz Bruxellesai to zbog pisma koje je napisao Goranu Radmanu, glavnom ravnatelju HRT-a.

U podužem pismu Matković je naveo kako ne misli dati ostavku na dopisničko mjesto, na koje je postavljen prije mjesec dana umjesto Željka Korpara.

'Nisam dobio službeno da sam smijenjen. Sve sam doznao od kolega jer ta je odluka jutros objavljena u kući, ali nisam je vidio. Točno je da sam odbio dati ostavku i napisao sam kako će me morati smijeniti ako žele da se maknem jer ostavku neću dati', kazao je Matković.

Razlog za Matkovićevo micanje i na njegovo mjesto vraćanje Korpara prilično je bizaran. Naime, Korpar, koji ima i belgijsko državljanstvo, u Bruxellesu ima obitelj i kada je doznao da će Matković umjesto njega u Belgijutražio je način kako da se tamo vrati.

Spominjale su se razne kombinacije, a jedna od njih trebala je biti da bude snimatelj i tonac Matkoviću. No budući da je politika HRT-a takva da se stremi video novinarstvu, odnosno da jedan čovjek bude sve, pala je odluka da Matković ide sam, a Korpar je trebao ostati u Zagrebu.

U međuvremenu su se na Prisavlju predomislili i pokušali Korpara ponovo poslati u tom svojstvu, na što Matković nije pristao smatrajući da mu snimatelj ne treba te da je sposoban sam obavljati posao i u konačnici je držao da je riječ o nepotrebnom trošenju novca.

Kao problem se ispostavila i kamera, jer Korpar ima svoju koju je kupio nakon što su mu HRT-ovu ukrali, a na Prisavlju nisu imali zamjensku koju bi dali Matkoviću.

'Nemam ništa osobno protiv Korpara. Mi se znamo i radimo zajedno dvadeset i pet godina, ali mislim da nije u redu da netko preko mojih leđa profitira', istaknuo je Matković

U službenom obrazloženju s HRT-a navode: 'Damiru Matkoviću, s danom 2. travnja 2014., prestaje mandat dopisnika HRT-a iz Bruxsellesa na koji je imenovan s 1. ožujkom 2014.g. Mandat dopisnika, kolegi Matkoviću, prestaje opozivom po Odluci Glavnog ravnatelja HRT-a.

Također, Etičkom povjerenstvu HRT-a podnesena je prijava protiv Damira Matkovića, te će se nakon donesenog mišljenja Povjerenstva odlučiti o daljnjem postupanju.

HRT ovim opozivom ne ostaje bez dopisnika iz Bruxellesa jer je ondje i dalje dopisnica Vera Tomašek'.