vulin digao regiju na noge

Na izjave srbijanskih dužnosnika reagirali i u Crnoj Gori: 'Srbi nisu ugroženi u našoj zemlji i matica im nije Srbija'

19.07.2021 u 15:16

Bionic
Reading

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u ponedjeljak tvrdnje srbijanskih dužnosnika o navodnoj ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

Istodobno, službenom Beogradu je poručeno da su građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi lojalni, punopravni i uvaženi građani i da njihova jedina matica može biti Crna Gora, a ne Srbija, kako to dužnosnici te zemlje pokušavaju predstaviti.

Bilo kakav drugačiji pristup je, kako ističu u crnogorskom MVP, neprihvatljiv i dio je upitne političke etike.

“To znači da svi naši državljani koji se osjećaju Srbima, nemaju druge države, niti matice, osim države svih nas – Crne Gore. Njena Vlada i institucije jedina su adresa za njih. Naša država ne želi se odreći niti jednog jedinog čovjeka, a kamoli 30 posto Srba koji su neizostavan temelj naše države”, navedeno je u priopćenju crnogorskog MVP-a.

Srbijanski dužnosnici, predvođeni predsjednikom Aleksandrom Vučićem sve češće ističu pravo na brigu o stanovnicima država regije koji se izjašnjavaju kao Srbi, dok ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin javno govori o ideji „srpskog svijeta“, koja je za njega, kako je rekao, „jedinstvena država, ujedinjenje, ali mirnim putem, bez ijednog ispaljenog metka“.

Ovakve izjave naišle su i na oštre reakcije crnogorske oporbe, pa je SDP-ova Draginja Vuksanović rekla da bi pod idejom „srpskog sveta“ zločinačka velikosrpska politika, koja je proizvela najveća stradanja poslije 2. svjetskog rata, ponovo htjela "žariti i paliti po regiji".

“Gubitnici posljednja četiri rata za Veliku Srbiju Vulin i Vučić, prije kao kaplari kod Miloševića, sada kao navodne vođe, kreću u rušenje granica međunarodno priznatih država pod novim imenom – 'srpski svijet'. Povijest, a i Crna Gora će im pokazati kako završavaju kaplari kada kao vođe krenu u agresiju na susjede“, rekla je Vuksanović. Predrag Bošković iz Demokratske partije kazao da kad god je Srbija vodila ovakvu politiku postajala je sve manja, siromašnija i izoliranija te da su pogubne posljedice ove ideologije na najbolji način osjetili susjedi.

Odnosi Beograda i Podgorice naročito su postali zategnuti nakon što je u crnogorskom parlamentu usvojena Rezolucija o Srebrenici, kojom je osuđen genocid u tom bosanskohercegovačkom gradu. Iako je u rezoluciji jasno navedeno da za genocid ne mogu biti okrivljeni narodi već pojedinci, srbijanski dužnosnici optužili su crnogorske da su Srbe navodno označili genocidnim narodom.

Prema računici nevladine udruge „Digitalno-forenzički centar“, u prvih sedam dana od usvajanja rezolucije u crnogorskom parlamentu u srbijanskim medijima objavljeno je tisuću i pol  negativnih tekstova o Crnoj Gori i njenim dužnosnicima, prenose mediji.

Također, pojedini crnogorski zastupnici koji su podržali rezoluciju, imali su neugodnosti na graničnim prijelazima sa Srbijom, gdje su od srbijanskih organa zadržavani po nekoliko sati i pretresani.   

I šefica diplomacije BiH Bisera Turković ocijenila je u ponedjeljak uznemirujućim i opasnim izjave srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina koji je otvoreno pozvao na ujedinjenje svih Srba te je rekla da će na to upozoriti međunarodnu zajednicu.

Turković je u objavi na društvenim mrežama pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se jasno ogradi od izjava svog ministra koji je u nedjelju pozvao na "ujedinjenje srpskog svijeta".

"Ukoliko (Vučić) to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i službena politika Srbije rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, te da ima za cilj pripojiti dijelove BiH Srbiji", navela je šefica diplomacije BiH. Poručila je kako Vulinova izjava kojom je jasno rekao da ujedinjenje Srba znači "jedinstvenu državu" predstavlja flagrantno kršenje Daytonskog sporazuma, destabiliziranje cijele regije zapadnog Balkana i "zloslutnu prijetnja građanima Bosne i Hercegovine koji su se prije 26 godina branili od agresije i genocida".