ON-LINE PETICIJA

Nakić vraća skinute 'kvadratiće' na zdravstvene iskaznice

19.04.2016 u 07:59

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nedavno je odlučio promijeniti izgled zdravstvenih iskaznica, ali čini se da će od toga odustati. Predložene nove iskaznice trebale su imati novi logo, i to bez popularnih crveno-bijelih kvadrata. No, čini se da će kvadratići ipak ostati dio dizajna

Ministar Dario Nakić, nakon što se u medijima počelo pisati o promjeni, predložio je HZZO-u da na zdravstvenim iskaznicama zadrži nacionalnu komponentu. Hoće li nas to dodatno stajati, istražila je novinarka HRT-a Tomislava Gudelj

Novi logo izabran je 2012. Europske kartice zdravstvenog osiguranja kao i one dopunskog već se godinama tiskaju s novim logom. Potreba da se to učini i s iskaznicama za osnovno zdravstveno osiguranje nastala je nedavno iz jednostavnog razloga - nema više na skladištu bijelih iskaznica pa je na upravnom vijeću donesena odluka da se tiskaju nove sa novim logom.

Čim je vijest izašla u javnost pokrenuta je on-line peticija koju je do sada potpisalo više od 600 građana uz najčešće obrazloženje kako ne žele da se s hrvatskih dokumenata miču hrvatska obilježja. Nove se kartice još nisu počele tiskati, tako da vremena za preinake još ima.

I onda se po uputi ministra donijela odluka da se još jednom revidira dizajn i opet uklope kvadratići u novi izmjenjeni, treći dizajn.

U međuvremenu, sve dosadašnje iskaznice vrijede i dalje bez obzira na stari logo. I ono jednako bitno, novi dizajn, treći u nizu, ulazi u predviđeni trošak, tako da dodatnog neće biti.

Inače, osnovna iskaznica i trebala je biti bijela, na njoj je uz ime i prezime korisnika OIB i matični broj osiguranika. Kartica dopunskog ostala je narančasta, a EU osiguranja ljubičastaovi logo zdravstvenih iskaznica izazvao je peticiju radi vraćanja crveno-bijelih kvadratića na iskaznice.