otvoreno o tranziciji

'Neće se dogoditi veliki rast plaća i životnog standarda u tri mjeseca, ali u ranijim krizama uvijek smo padali više od drugih zemalja i puno se teže izvlačili iz recesija'

02.06.2022 u 22:40

Bionic
Reading

Kakav proces tranzicije očekuje Hrvatsku do uvođenja eura? Hoće li šest mjeseci biti dovoljno za pripremu poslovnih sustava? Jesu li banke spremne? Kako će se preračunati plaće? Hoće li cijene pod krinkom inflacije eksplodirati? Kako će se provesti konverzija kredita?

Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja rekao je gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno o tome kakav proces tranzicije očekuje Hrvatsku do uvođenja eura, kako je presudna bila jučerašnja odluka kada je objavljeno da je Hrvatska ispunila sve kriterije za ulazak u eurozonu.

'To smatramo iznimnim uspjehom jer se time bavimo nekoliko godina, još od kraja 2017. kada smo pripremili strategiju.', rekao je Savić dodajući kako je proces temeljito napravljen te da smo brzo i efikasno pregovarali.

'Hrvatska je u situaciji, u smislu pripremnih radnji, sve na vrijeme i u roku i mi ovaj ciklus i pripreme do 1.1.2023. stižemo i što se tiče nekih prepreka ne vidimo ih', rekao je.

'Šanse da zapnemo su ravne nuli', rekao je Velimir Šonje, ekonomski analitičar.

Istaknuo je kako ne vidim na čemu bi se mogli poskliznuti jer je politički proces na čvrstim tračnicama i stvari su izvjesne.

'Neće se dogoditi veliki rast plaća i životnog standarda u tri mjeseca nakon što se dogodi, ali u ranijim krizama uvijek smo padali više od drugih zemalja i puno se teže izvlačili iz tih recesija. Korona kriza 2020. je bila prva recesija kroz koju smo brzo prošli i vrlo brzo se oporavili, a jedan od razloga je što smo ušli u europski tečajni mehanizam. Monetarna integracija je u tom trenutku recesije 2020. ojačana i to nam je pomoglo da brže izađemo iz recesije od drugih zemlja. U nekoj budućoj recesiji imat ćemo još širi spektar instrumenata', rekao je.

Mihael Faulend, viceguverner HNB-a rekao je kako očekuju da će fiksni tečaj konverzije biti 7.50.

'Pokazalo se još od 1993. godine, da je naš tečaj vrlo stabilan i kada smo u srpnju 2020. ušli u tečajni mehanizam on se još više stabilizirao. S obzirom na minimalne pomake u protekle dvije godine očekujemo da će se tečaj samo potvrditi i tu nitko ne treba očekivati bilo kakvo iznenađenje', istaknuo je.

Dodao je kako uspostavljeni koordinacijski odbori koji djeluju već godinu dana.

'Postoje akcijski planovi koji se izvršavaju. Sve što se sada događa za nas nije nikakvo iznenađenje. Mi sustavno radimo već pet godina. Ovo je sad finale i ne očekujemo iznenađenja', istaknuo je.