HDZ TRAŽI

'Neka Maras kaže koliko ga je koštao turistički put u SAD!'

15.05.2015 u 10:57

Bionic
Reading

I posljednji ovotjedni dan zasjedanja u Saboru započeo je stankom. Ovaj put ju je zatražio HDZ kako bi progovorio o korištenju službenih kartica po ministarstvima, ali i zatražio da troškove putovanja iskaže i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je nedavno bio na putu u SAD-u

U ime HDZ-a Jasen Mesić podajetio je da je njegova stranka već prije neki dan zatražila da im se objasni koliki su bili troškovi Marasovog puta u SAD, za kojeg smatraju da je bio turistički, a ne službeni.

'S obzirom da znamo da navedeni ministar živi u svijetu znanstvene fantastike, pokušali smo ukazati na jedan poseban način da je nužno prikazati troškove svega toga hrvatskoj javnosti. Ovim putem ponovno i najozbiljnije tražimo od ministra Marasa da prikaže koliko je novaca utrošeno na putovanje u SAD, njega i njegovih suradnika i to vezano za troškove avionskih karata, vezano za troškove hotela, troškove dnevnica i posebno troškova koji su učinjeni na službenim karticama. Već kad letimičnim pogledom pogledate koje su destinacije posjećene, vidjet ćete da samo zbroj troškova avionskih karata ne može biti manji od nekoliko desetaka tisuća kuna', rekao je Mesić.

Podsjetio je Mesić da su u HDZ-u već neko vrijeme tražili podatke o troškovima po ministarstvima, a po tom pitanju su uputili i zastupničko pitanje na koje im nikada nije odgovoreno, o čemu je tportal već pisao.

'Prema nekim podacima u Ministarstvu gospodarstva je 7 službenih kartica, u Ministarstvu vanjskih poslova 8 takvih kartica i sukladno tome kako bi sve to predočili hrvatskoj javnosti i kako bi o tome raspravljali, uputili smo 2. ožujka 2014. godine pitanje koje je poslano pisanim putem Vladi Republike Hrvatske i na koji od 3. ožujka 2014. godine nismo dobili odgovor. Nakon toga uslijedile su 4 požurnice. Ni na jednu požurnicu nismo dobili odgovor. Zašto i zbog čega možemo samo pretpostavljati. Pa jasno je zbog toga što bi podaci koje bi tom prilikom dobili bili zastrašujući', rekao je Mesić.

Upozorio je da HDZ neće prestati tražiti odgovor na svoje pitanje. 'Moguće je jedino da Vlada Republike Hrvatske još uvijek skuplja silne račune koji su napravljeni na službenim karticama od SAD-a pa do Australije i Novog Zelanda, ali onda neka se o tome očituje. Klub HDZ-a stalno će i uporno inzistirati u odgovoru na ovo pitanje jer je to kršenje ne samo određenih moralnih normi koje bi trebale biti vezano uz rađenje takvih troškova nego i direktno kršenje Poslovnika u koje se ponavlja već više od godinu dana. Očito je da se s time želi spriječiti da hrvatska javnost zapravo dozna o kakvim se troškovima radi i u koju svrhu su oni napravljeni', rekao je Mesić.