TKO TO MOŽE PLATITI

Nevjerojatna prepiska s Rankom Ostojićem o Costabelli

20.07.2016 u 18:17

Bionic
Reading

Od bivšeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića pokušali smo dobiti komentar na troškove u MUP-ovoj Vili Costabella, ali on je bio spreman samo na SMS prepisku u kojoj je uporno izbjegavao odgovore na postavljena pitanja te je optuživao aktualnog tehničkog ministra Vlahu Orepića za odavanje podataka o štićenim osobama, odnosno za objavu netočnih podataka. SMS prepisku s Ostojićem donosimo u cijelosti, a prvo smo bivšeg ministra Ostojića zamolili za komentar podataka koje su novinari dobili na uvid

Ostojić: Od 2012. se vodi evidencija troška jer prije toga isto nije vođeno i iznosi se ne vide. Od 1995. postoji ugovor između MUP-a i AKD-a prema kojem se postupalo i koristilo vilu. Dilanje netočnih neusporedivih i podataka pokazuje pokušaj da se nekog difamira, i to radi MUP koji ne štiti niti podatke o štićenim osobama. Također, nerazdvajanje poslovnih aktivnosti MUP-a i korištenja vile za AKD je također neposlovno. Prava istina je da je firma nezakonito obezglavljena, da nema upravu pa je ne može voditi prokurist. Strateška firma koja se dovodi u situaciju da izgubi certifikate, a o povjerenju da ne govorim.

Pitanje: Ali kako to da je MUP prošle godine stukao više od 200 tisuća kuna na catering za 'goste'? Koje goste?
Ostojić: Podaci o štićenim osobama se ne daju. Kao sto je netočna i cifra.

Pitanje: Ali ne piše da su štićene osobe. Ne piše ni Vlada nego MUP. To ste mogli biti i Vi kao štićena osoba.
Ostojić: Niti su razdvojeni AKD i MUP. Svaki posjet mora biti odobren od ministra unutarnjih poslova.

Pitanje: Ne ugrožavaju podaci iz prošlosti sigurnost štićenih osoba.
Ostojić: Pitajte strance neka oni kažu.

Pitanje: Pitam Vas. Vi ste bili hrvatski ministar.
Ostojić: Kao sto je gospodin Orešković bio gost ministra Orepića, tako sam i ja imao goste. A o strancima govorim da neću govoriti o njihovim boravcima jer je to nekorektno.

Pitanje: Ali boravak stranaca je upisan u račune. Plus, na Oreškovićevim računima je naznačeno da je gost iz Vlade RH. Želite reći da se troškovi za 'MUP-ove goste' odnose na bivšeg premijera Milanovića?
Ostojić: Ne. On jest bio i po istim pravilima. Suglasnost daje ministar i za druge službene sastanke i delegacije. Priopćenje Vlade RH u vezi Oreškovića je bilo da ne daju podatke o kretanju i boravku štićenih osoba. Isto priopćenje daje Orepić u odgovoru Nacionalu. Odjednom, objava miješanih cifri i podataka firme od strane MUP-a. Je li vi stvarno vjerujete da su 2010. kupljene ruže za 175 kuna i da te godine nitko nije bio u vili i da nije bilo troškova kao i godine prije toga?

Pitanje: Ne, naravno da ne. Ali problem je i u kasnijim računima. Javnost ima pravo znati sve jer je riječ o novcu ove države.
Ostojić: Novac nije potrošen van ugovora i prava koje ima ovlaštena osoba za to. To pravo isključivo sam koristio rukovodeći se upravo time.