vatrena stihija

Nezapamćen požar u Sloveniji: Hrvatska u pomoć poslala kanader i protupožarni helikopter

21.07.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Iz Ministarstva obrane izvijestili su da je na požarište na području Renškog Vrha u Sloveniji, gdje je jučer vatru gasio i hrvatski kanader, u četvrtak poslan helikopter Mi-8 MTV s opremom za gašenje požara

Helikopter Mi-8 MTV s opremom za gašenje požara iz vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama upućen je u četvrtak 21. srpnja u Sloveniju radi gašenja požara na području Renškog Vrha u blizini Nove Gorice, izvijestili su iz MORH-a.

Na osnovi zahtjeva poslanog preko Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, upućenog Ravnateljstvu civilne zaštite RH, i odobrenja glavnog vatrogasnog zapovjednika, ministar obrane donio je Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Sloveniji.

>>> [FOTO/VIDEO] Požar kakav Slovenija ne pamti: Evakuirana sela, u pomoć stigli hrvatski vatrogasci i jedan kanader

  • +9
Veliki požar u Sloveniji Izvor: Cropix / Autor: Crt Piksi

Po završetku današnjeg angažmana u Sloveniji, helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vratit će se u matičnu bazu, u vojarnu 'Knez Trpimir' u Divuljama. Tijekom jučerašnjeg dana Canadair CL-415 je pri gašenju požara u Sloveniji u devet naleta izbacio 48 tona vode.

'Drugi dan zaredom protupožarne zračne snage pomažu u gašenju požara u susjednoj Sloveniji, u čemu pomažu i hrvatski vatrogasci. Hvala svim pilotima, tehničarima i vatrogascima koji sudjeluju u gašenju požara izvan naše domovine te svojim doprinosom nastoje zaštititi živote i imovinu naših susjeda i prijatelja', poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Nešto kasnije su iz MORH-a izvijestili kako su na požarište u Sloveniji poslali i jedan kanader.

'Obavještavamo vas da je, uz helikopter Mi-8 MTV, na gašenje požara na području Renškog vrha kod Nove Gorice u Sloveniji, dodatno upućen jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenskih organiziranih snaga OSRH', izvijestili su iz MORH-a.

Požar koji je buknuo u srijedu se s talijanske strane proširio u Sloveniju unatoč pokušajima gašenja iz zraka u kojima su jučer sudjelovala tri slovenska i dva talijanska helikoptera te hrvatski kanader. U pomoć talijanskim kolegama otišli su i hrvatski vatrogasci pa je tako jučer u popodnevnim satima iz postrojbi Umaga, Poreča, Pule i Pazina upućeno devet vatrogasaca s četiri autocisterne, a koje predvodi zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Serđo Šilić.