POPRILIČNA SAMOUVJERENOST

Nikolić se busa pred Rusima: Srbija nikada neće u NATO'

14.03.2016 u 22:00

Bionic
Reading

'Srbija nikad neće postati članica NATO-a. Tu odluku donio je narod Srbije i nijedna vlada je ne može poništiti', izjavio je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u razgovoru za rusku državnu televiziju, a prenose svjetske agencije

Nikolić je u razgovoru za RT naglasio kako Srbija želi dobre odnose i s Rusijom i sa Zapadom, ali je isključio mogućnost da se ikada pridruži NATO-u, dodajući kako je mogućnost pristupanja Srbije Europskoj uniji upitna ukoliko Beograd netko 'natjera na priznanje Kosova i odustajanje od suradnje s Moskvom'.

Srbijanski predsjednik se također osvrnuo na bliskoistočna pitanja te je ustvrdio kako je ruska intervencija u Siriji protiv tzv. Islamske države 'izravno zaustavila formiranje države na način koji je ranije primijenjen na Kosovu'.

'Ako Islamska država zaživi u Siriji i uspostavi se kao država, postavlja se pitanje hoće li netko iskoristiti primjer Kosova da je prizna', rekao je Nikolić, dodajući kako Srbija 'hvala bogu, ima prijatelje i zaštitnike u Vijeću sigurnosti UN-a, naročito Rusiju, koja nikad neće dozvoliti da to bude formalizirano u UN-u'.

Govoreći pak o migrantskoj krizi, Nikolić je ocijenio da se EU, unatoč tome što je desetljećima funkcionirao uspješno, nikad nije suočio s izazovima poput aktualne migrantske krize. 'Stječe se dojam da, kad naiđe kriza, Europa nema više zajedničku politiku', konstatirao je Nikolić, dodajući da bi povodom priljeva migranata bilo korisno za EU da napravi neku vrstu dogovora s Turskom, bez obzira na to što bi Ankara time dobila.

Nikolić je upozorio na oprez kada je riječ o masovnom priljevu tražitelja azila jer je moguće da bi neki mogli biti borci ISIL-a koji pokušavaju proći kao izbjeglice. Također je napomenuo da Europu čeka 'tektonski poremećaj' ukoliko ništa ne učini u zaustavljanju trenda među siromašnima u Africi koji migriraju u Europu u potrazi za boljim životom.

'Nešto ozbiljno se događa i ako Europa ne pronađe ozbiljan odgovor, suočit će se s najvećom krizom čije će posljedice biti bez presedana. Ako se zatvore granice, zatvori ruta pa izbjeglice neće moći proći kroz Srbiju, nastat će problem zbog njihove akumulacije u zemlji', upozorio je Nikolić, zaključivši kako 'Srbija ispunjava svoje obaveze dok je Europa na potezu, jer je Srbija samo dio slagalice'.