odluka prizivnog suda

Nizozemska ne mora primiti natrag djecu pripadnika IS-a

22.11.2019 u 18:52

Bionic
Reading

Nizozemska nije obvezna aktivno pomagati u repatrijaciji djece žena koje su napustile zemlju i pridružile se Islamskoj državi u Siriji, presudio je u petak prizivni sud i time ukinuo raniju presudu.

Niži sud je ranije ovog mjeseca presudio da vlada treba aktivno pomagati i vratiti u zemlju 56 djece koji žive u siromašnim uvjetima u logorima u Siriji.

Sva ta djeca imaju nizozemsko državljanstvo i mlađi su od 12 godina. Većina ih nema šest godina.

Vlada se žalila na presudu nižeg suda navodeći kao razloge nacionalnu sigurnost i rizike koji bi snašli nizozemske dužnosnike koji bi trebali otići u logore i pronaći žene i djecu.

Tvrde da će presuda negativno utjecati na nizozemsku vanjsku politiku i međunarodnu suradnju.

Žene i djeca žive u vrlo lošim uvjetima koji bi se mogli dodatno pogoršati dolaskom zime u kamp Al-Hol na sjeveroistoku Sirije, rekao je njihov odvjetnik Andre Seebregts. 

U logoru se nalazi oko 68 tisuća poraženih boraca Islamske države i njihovih obitelji, procjenjuje Crveni križ. Nadziru ih sirijske kurdske snage otkad su preuzele kontrolu nad posljednjim uporištem džihadističke skupine. 

Vladini podaci iz listopada pokazuju da je 55 boraca Islamske države koji su stigli iz Nizozemske još uvijek stacionirano na sjeveru Sirije. Ondje je i najmanje 90 djece Nizozemaca i onih koji su značajno vrijeme živjeli u Nizozemskoj.