OBJAVIO SABOR

Nova Plenkovićeva vlada ima pet prioriteta do 2028., ovo je cijeli program

17.05.2024 u 08:43

Bionic
Reading

Kasno sinoć na stranicama Hrvatskog sabora objavljen je program nove Vlade s pet ključnih prioriteta, u poglavljima naslovljenim Uspješna, Vitalna, Pravedna, Održiva i Suverena Hrvatska

Uspješna Hrvatska podrazumijeva makroekonomsku stabilnost, konkurentno gospodarstvo i sigurno tržište rada. Kao cilj navedeno je i da će prosječna neto plaća dosegnuti 1600 eura, da će se potaknuti otvaranje 125 tisuća radnih mjesta i dostići stopu zaposlenosti od 75 posto. Modernizirat će se sustav odgoja i obrazovanja, a do 2030. svako bi dijete trebalo imati mjesto u vrtiću.

Pokrenut će se postupak otvaranja Europske škole u Zagrebu. Poglavlje o Uspješnoj Hrvatskoj navodi i da će u željezničku infrastrukturu biti uloženo šest milijardi eura u idućih deset godina.

U sklopu Vitalne Hrvatske naglasak je na osnaživanju obitelji i podršci mladima. Poseban je fokus i na brizi o umirovljenicima pa se navodi da bi do kraja mandata prosječna mirovina trebala iznositi najmanje 750 eura. Udvostručit će se jednokratne naknade za novorođenčad, za svako dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža, a minimalna studentska satnica bit će 7,81 euro.

U sklopu Pravedne Hrvatske kao cilj izdvaja se neovisno pravosuđe i borba protiv korupcije, a posebno se ističu sloboda medija, zaštita ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, borba protiv nasilja nad ženama i djecom, kao i dostupniji i održiviji zdravstveni sustav.

Dovršit će se Trg pravde u Zagrebu, a gradit će se novi trgovi pravde u Velikoj Gorici, Novskoj i Rijeci. Ističe se i prenamjena neiskorištenih prostora vojarni i tvornica u stambene objekte.

  • +63
Konstituirajuća sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U okviru Održive Hrvatske prioritet su zelena tranzicija, dostupna energija i prehrambena sigurnost, uz dekarbonizaciju gospodarstva, energetike i prometa, gospodarenje otpadom i očuvanje bioraznolikosti. Mladim će se ribarima sufinancirati kupnja brodova, primjerice.

Peti je prioritet Suverena Hrvatska te se navode ciljevi poput sigurnosti granice i unutarnje sigurnosti. Među ciljevima su i moderna vojska, skrb o braniteljima i kultura sjećanja. Vratit će se vojska u Beli Manastir, a mornarica će dobiti višenamjenski brod povećane sposobnosti.

Kao mandatar, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavit će danas u Saboru nove ministre, a nakon rasprave zastupnici će glasati o povjerenju Vladi koja će imati 18 ministarstva, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu.

Sjednica će početi u 9.30 iznošenjem stajališta zastupnika u slobodnim govorima, a u 11 sati kreće rasprava o novoj Vladi.