kaos u rusiji

Novi detalji o Prigožinovoj pobuni: Šef Wagnera ipak je pobjednik?

26.06.2023 u 08:34

Bionic
Reading

Ruski mediji i dalje nagađaju o detaljima dogovora Prigožina i Putina, no Institut za proučavanje rata (ISW) u prvi plan stavlja dva nova imena - šefa ureda ruskog predsjednika Antona Vaina i ruskog veleposlanika u Bjelorusiji Borisa Grizlova

Ta su dvojica, navodno, imala ključne uloge u zaustavljanju kolone vagnerovaca na manje od 300 kilometara od Moskve. ISW i portal Meduza pišu da je Prigožin u subotu pokušao kontaktirati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, no da je ovaj odbijao bilo kakav kontakt s pobunjenim čelnikom skupine Wagner, piše Jutarnji list. Prigožin se navodno uspaničio jer nije dobio potporu kakvu je očekivao, a i zbog činjenice da su njegovi borci srušili više helikoptera i aviona regularne ruske vojske i time ubili više pilota, pa je strahovao da će ga Putin smatrati odgovornim za te žrtve.

Mediji špekuliraju, a među njima i Meduza, da Putin čak i razmišlja o smjeni ministra obrane Sergeja Šojgua te da je to dio dogovora s Prigožinom. Sam Šojgu, ali i načelnik Glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov, nisu viđeni otkad je Prigožin pokrenuo svoju pobunu zauzimanjem Rostova, u kojem je smješteno južno zapovjedništvo ruske vojske, nadležno za operacije u Ukrajini. Prema zadnjim informacijama, navodno bi aktualni guverner Tulske oblasti Aleksej Djumin mogao zamijeniti Šojgua, što bi, ako je informacija točna, značilo veliku Prigožinovu pobjedu, s obzirom na to da je najveći dio njegova nezadovoljstva bio usmjeren upravo prema Šojguu te da je možda i glavni cilj njegove pobune bio smjena ministra obrane.

  • +19
Jevgenij Prigožin i pripadnici Wagnera u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Prigožinu se od subote navečer, kada je uz klicanje mnoštva u koloni svojih vagnerovaca napustio Rostov, gubi svaki trag. Ruska televizija RTVI navodi da je njegova press služba javila da šef Wagnera ‘šalje pozdrave‘ i da će odgovoriti na sva pitanja ‘kada razina komunikacije bude normalna‘. Zanimljiva je i objava kanala na Telegramu, koji je usko povezan s Wagnerom, na kojem je objavljena fotografija Prigožina koji drži prst na usnama. U potpisu stoji ‘planovi vole šutnju‘. Dakle to je fraza koju Ukrajinci često koriste za svoju protuofenzivu. ISW navodi da je ključno pitanje nakon ‘paklene subote‘ hoće li vagnerovci i u kojoj mjeri nastaviti sudjelovanje u ratu u Ukrajini.

  • +19
Vagnerovci napustili Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia