IPAK DUŽNOSNIK?

Odluka o Radmanovom sukobu interesa sljedeći tjedan

08.05.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Nakon što je početkom ožujka Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv glavnog ravnatelja Gorana Radmana, sljedeći tjedan bit će donesena odluka u dva slučaja za koje se sumnja da Radmana stavljaju u sukob interesa

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa početkom ožujka na svojoj prvoj sjednici pokrenulo je postupak protiv Radmana, i to nakon što je Povjerenstvo na vlastitu inicijativu uvidom u sudski registar ustanovilo da je Radman osnivač i direktor firme Nautar, koja u svom predmetu poslovanja ima promidžbu, reklame i propagandu.

Kako su među klijentima Nautara i Atlantic grupa, Coca-Cola, Microsoft, u Povjerenstvu su prilikom donošenja odluke o pokretanju postupka obrazložili da bi se u slučaju reklamiranja tih tvrtki na HRT-u Radman mogao naći u sukobu interesa.

U međuvremenu, postupak protiv Radmana dopunjen je nakon što je on javno priznao da je ujedno i član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria Bank d. d. Prema zakonu, članstvo dužnosnika u nadzornim odborima trgovačkih društava izričito je zabranjeno, osim ako nije riječ o društvima od posebnog državnog ili lokalnog interesa.

'Na obje odluke o pokretanju postupka Radman je dostavio očitovanje i mi smo spremni donijeti odluku na sljedećoj sjednici. Mi smo u međuvremenu zatražili i od HRT-a da nam dostavi ima li HRT sklopljene ugovore o kreditima s HYPO bankom i gdje se nalaze poslovni računi', kazala je za tportal predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković, natuknuvši da postoji mogućnost da netko od članova Povjerenstva zatraži pokretanje postupka i za neke druge stvari koje su nedavno dospjele u javnost.

Naime, prilikom imenovanja novih šefova na HTV-u doznalo se da su Radman i friško imenovani urednik HTV-a 1 Željko Rogošić vjenčani kumovi, što je pobudilo nove sumnje u sukob interesa.

Iako je pokretanje postupka protiv Radmana bilo jedna od prvih odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pravorijek do sada nije donesen i zbog toga što se Povjerenstvo mora baviti zaostacima, s obzirom na to da nije funkcioniralo dvije godine. Novooformljeno profesionalno povjerenstvo uz sve to u slučaju Radman mučila je dilema je li on dužnosnik ili nije. Naime, Zakon o sprječavanju sukoba interesa primjenjuje se i 'na obnašatelje dužnosti koje kao dužnosnike imenuje ili potvrđuje Hrvatski sabor'.

'Sabor nam još uvijek nije dostavio očitovanje je li Radman dužnosnik ili nije, no mi ćemo neovisno o saborskom očitovanju donijeti odluku. Uvjereni smo, čitajući Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o HRT-u, da je on dužnosnik. Njega imenuje Sabor, HRT je javna ustanova, i to ustanova koja se djelomično financira iz proračuna, i ima svoj Statut koji donosi Sabor', kaže nam Orešković

Ukoliko se nakon donošenja odluke ustanovi da Radman ipak nije dužnosnik u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, on može pokrenuti Upravni spor, zaključila je Orešković.