hrvatske vode daju 70 posto

Odzvonilo problemu zamućene vode u Splitu: Gradit će se filtar vrijedan 135 milijuna kuna

10.06.2020 u 17:09

Bionic
Reading

Problem zamućene vode u Splitu i okolici, koji je sa sve strožim europskim propisima sve češće dolazio do izražaja, riješit će se izgradnjom uređaja za kondicioniranje vode, kolokvijalno nazvanog filtar i vrijednog 133,5 milijuna kuna. Hrvatske vode u srijedu su odlučile financirati ga sa 70 posto, dok će ostatak investicije pokriti tvrtka Vodovod i kanalizacija kreditom Europske banke za obnovu i razvoj

Postrojenje na izvoru rijeke Jadro prostirat će se 10 tisuća četvornih metara, a izradi projekta za njega prethodila je cjelogodišnja analiza čiji je cilj bio odrediti najpovoljnije tehnološko i ekonomsko rješenje te studije izvedivosti i analiza troškova. Nakon odluke o financiranju slijedi ishođenje lokacijske dozvole te izrada dokumentacije za javnu nabavu.

'Očekujemo da ćemo tijekom rujna moći raspisati natječaj za izvođača radova', kazao je za tportal direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta.

Sama gradnja iznimno složenog postrojenja mogla bi trajati i do dvije godine. Paralelno, radi se na izgradnji alternativnog dobavnog pravca kako Split i okolica ne bi ovisili isključivo o vodi iz rijeke Jadro.

U ovom gradu i okolici s oko 400 tisuća stanovnika problem zamućenja vode pojavio se u posljednje tri godine, kada je postrožena europska direktiva i kada je parametar zamućenosti snižen s osam na četiri NTU-a, što znači da u prosjeku petnaestak dana godišnje - premda sanitarno potpuno ispravna - voda ipak nije bila pogodna za piće.

Idejno rješenje postrojenja na izvoru rijeke Jadro Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal

U novoj europskoj direktivi ovaj parametar spušta se na samo 0,3 NTU-a, što znači da bi u Splitu i okolici čak 312 dana godišnje parametri zamućenosti bili iznad dopuštenih vrijednosti. Za usporedbu, prije ulaska u Europsku uniju granica je bila postavljena na 16 NTU-a.

Nešto mutnija voda u Hrvatskoj se najčešće nalazi u rijekama u krškim i primorskim predjelima, dok ona u kontinentalnom dijelu države češće sadrži povećane količine arsena.

Inače, upravo u Splitu i okolici provodi se projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture, odnosno izgradnje novih i sanacije starih vodovodnih i kanalizacijskih priključaka te pročistača i filtara nove generacije. U dva segmenta ovog projekta ulaže se čak 3,5 milijardi kuna, pa to predstavlja najveći projekt financiran europskim sredstvima.