konstituirajuća sjednica

Izabrani potpredsjednici Sabora: SDSS glasao protiv Penave

16.05.2024 u 10:36

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon izbora novoizabrani zastupnici okupili su se na pravom zasjedanju Sabora, koje je sazvao predsjednik Zoran Milanović. Tijek konstituirajuće sjednice Sabora pratite u nastavku

Najvažnije informacije

  • Izborom Gordana Jandrokovića za predsjednika konstituiran je Sabor. Za njega je glasalo 144 zastupnika, šest je bilo protiv
  • Na sjednicu Sabora stigli su bivši predsjednici republike, predsjednici Sabora i bivši premijeri. Stigao je i aktualni premijer Plenković, ali ne i predsjednik Milanović
  • Zastupnici su jednoglasno izabrali MIP
  • Zastupnici su položili prisegu

13.42 Sabor je izabrao i tri odbora - Odbor za Ustav, Odbor za zakonodavstvo te Odbor za izbor i imenovanja. Naime, ti su odbori nužni za raspravu o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, kojim će se oformiti nova ministarstva. Raspravu o tome zakonu zastupnici bi na plenarnoj sjednici trebali započeti u 14.30.

13.28 Sabor je izabrao tri potpredsjednika, i to iz redova parlamentarne većine. Željko Reiner izabran je sa 143 za i jednim protiv (Dražan Dizdar iz Pravo i pravda). Ivan Penava izabran je 123 glasova za, jednim suzdržanim (sam Penava) i tri protiv (SDSS-ovi zastupnici). Furio Radin izabran je pak jednoglasno i to sa 144 glasa za.

'E to vas ja pitam', komentirao je Jandroković glasove za Radina.

13.10 Zastupnici poimence polažu prisegu. Posljednji je prisegu položio Dario Zurovec iz Fokusa. 'Šećer na kraju', prokomentirao je prije prisege.

12.44 Nastavljena je konstituirajuća sjednica. Čelnik MIP-a Robert Jankovics podnosi izvještaj o provedenim izborima. Prema izvještaju MIP-a, 35 izabranih zastupnika zbog ostavki ili nespojivih dužnosti u Saboru ima zamjene.

11.40 Proglašena je stanka kako bi se održala sjednica MIP-a. Zastupnici su se otišli družiti na domjenak.

11.36 Nakon govora Jandrokovića zastupnici su izabrali i Mandatno imunitetno povjerenstvo, na čijem čelu će biti manjinac Robert Jankovics, koji je to bio i u prethodnom mandatu. MIP je izabran jednoglasno.

11.22 Nakon himne i minute šutnje, Jandroković se obratio govorom kao novi predsjednik Sabora.

'Dobiti po treći puta povjerenje zastupnika izuzetna je čast. Novoizabranim zastupnicima čestitiam na izboru. Svima nam želim uspješan saborski mandat, da opravdamo povjerenje. Nitko od nas ovdje nije doašo slučajno, naš izbor odraz je volje građana', kazao je Jandroković.

'Građani su poslali nedvosmislenu poruku kakav sastav Sabora žele', dodao je.

Kazao je da je pregledavao što je govorio u ranijim govorima na konstituiranju Sabora, a osvrnuo se i na aktualan trenutak. 'Gledajući svijet danas, izvjesno je da živimo u vrlo opasnom povijesnom razdoblju. Rat bjesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Ne možemo pobjeći niti od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti. Nadalje, suočeni smo s mnogostrukim izazovima koje sa sobom nose klimatske promjene. Svjedočimo i energetskoj i prehrambenoj nesigurnosti te poremećajima u globalnim lancima opskrbe, što za sobom povlači dalekosežne socioekonomske posljedice. Paralelno, promatramo porast populizma, radikalnih i ekstremističkih politika koje naše demokracije nagrizaju iznutra. I jučerašnji šokantni atentat na slovačkoga premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko malo nas ponekad dijeli od verbalnog do fizičkog ili oružanog nasilja', kazao je.

'Izrazito ozbiljna prijetnja institucijama u demokratskim europskim državama su i kibernetički napadi koje sponzoriraju pojedine države ili određene zainteresirane skupine. Takve nas prijetnje sve pozivaju na dodatni oprez jer mogu bitno utjecati na naše demokratske procese. Isto tako, moramo imati u vidu i potencijalne zlouporabe i negativne posljedice ubrzanog razvoja umjetne inteligencije. I na kraju, posebno naglašavam izazove koje sa sobom nose ilegalne migracije.To je slika svijeta u kojem danas živimo. Istovremeno, unatoč svemu što sam upravo naveo, neupitna je činjenica da je Hrvatska stabilna, sigurna i prosperitetna država', poručio je.

Zastupnicima je i poslao poruku. 'Današnje vrijeme nije vrijeme za jeftini politički egzibicionizam ili dovođenje u pitanje temelja ustavno-pravnog poretka. Naprotiv, nužno se usredotočiti na našu primarnu parlamentarnu zadaću. A to je rad za opće dobro. Moramo zajedno osigurati ozračje za kvalitetnu političku raspravu i donošenje optimalnih zakona na dobrobit naših građana. Na taj način dajemo vlastiti obol jačanju naših institucija, političkoj i gospodarskoj stabilnosti naše Domovine te njenoj sigurnosti u budućnosti. Svatko u politici može svoje političke ideje artikulirati na sebi svojstven način. No, treba biti svjestan da odabrani politički stil uvijek ima i svoje posljedice. Da mora proći periodični sud birača. Nedavni parlamentarni izbori su pokazali kako birači itekako znaju razlučiti odgovorno od neodgovornog i konstruktivno od destruktivnog ponašanja. Moje je duboko uvjerenje kako, nasuprot populizmu i ekstremizmu koji globalno uzimaju sve više maha, Hrvatska treba političare koji su se spremni pošteno natjecati idejama i konkretnim prijedlozima', kazao je.

'Po treći put trudit ću se biti korektan i kolegijalan predsjednik Hrvatskoga sabora, i uvažavati svakoga tko i mene uvažava. Hrvatski sabor, baš kao i hrvatsko društvo, čije bismo zrcalo trebali biti, moramo graditi kao prostor suradnje, a ne sukoba i dodatne polarizacije', poručio je Jandroković.

11.18 Jandroković je izabran za predsjednika Sabora sa 144 za, dok ih je 6 bilo protiv.

11.15 HDZ-ov Ante Sanader obrazlaže prijedlog većine da se za predsjednika Sabora izabere Gordan Jandroković, što je predložilo 79 zastupnika. 'Ima preko 21 godinu iskustva u politici, tijekom kojeg je obnašao različite dužnosti. 2003. je prvi put izabran za zastupnika u Saboru, a ovog travnja građani su mu dali povjerenje sedmi put', poručio je Sanader.

Sjednica Sabora Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

11.10 Započela je konstituirajuća sjednica 11. saziva Sabora. Zastupnicima se obratio stari i budući predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Prvo je pozdravio premijera i mandatara Andreja Plenkovića, predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, predsjednika Vrhovnog suda Dobronića, bivše predsjednike - Kolindu Grabar-Kitarović, Ivu Josipovića i Stjepana Mesića, bivše predsjednike Sabora - Vladimira Šeksa, Luku Bebića i Josipu Leku te bivše premijere - Zlatka Matešu, Franju Gregurića i Jadrnaku Kosor.

10.43 Na konstituirajuću sjednicu stigli su i bivši predsjednici - Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović i Stjepan Mesić.

Novoizabrani zastupnici na početku će izabrati novog predsjednika Sabora, a to će prema najavama ponovno biti Gordan Jandroković. On će, kao predsjednik Sabora iz prethodnog mandata, voditi sjednicu do svog reizbora.

  • +63
Konstituirajuća sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Nakon izbora predsjednika Sabora bit će izabrano i Mandatno imunitetno povjerenstvo, koje je Saboru podnijeti izvješće o provedenim izborima. MIP podnosi i izvješće o zastupnicima koji su dali ostavke na zastupničku dužnost ili stavili mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivu sa zastupničkom dužnošću, kao što je primjerice dužnost ministra ili državnog tajnika, župana i slično, te imenima osoba koje će ih mijenjati u saborskim klupama.

  • +6
Zastupnici dolaze na konstituirajuću sjednicu Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon izvješća MIP-a, zastupnici će položiti i prisegu. Potom će biti izabrani potpredsjednici Sabora (Furio Radin, Željko Reiner i Ivan Penava kao predstavnici vladajućih, te Sabina Glasovac i Peđa Grbin koji su prijedlog oporbe), ali i nekoliko odbora - Odbora za Ustav, Odbor za zakonodavstvo, Odbor za izbor i imenovanja.