TRI SLAVONSKA NAČELNIKA

Oni su već pobijedili na izborima jer nemaju protivnike

10.05.2017 u 06:42

Bionic
Reading

Oni u predizbornu utrku po još jedan mandat načelnika u svojim općinama ulaze bez protukandidata. Iako situaciju opisuju malo neobičnom, suglasni su oko toga da je ona rezultat njihova prethodnog rada, pa i prije izbora mogu 'odahnuti'. U razgovoru za tportal Marjan Tomas, Zoran Kovačević i Ivan Lović s područja Osječko-baranjske županije otkrivaju kako će, unatoč tome što nemaju konkurente, voditi predizbornu utrku

Marjan Tomas po novi mandat u slavonskoj općini Vladislavci kreće ispred HDZ-a, dok je prethodni osvojio kao HDSSB-ovac. Za promjenu stranačkih boja odlučio se, priznaje, nakon raskola u HDSSB-u. Protukandidata u utrci za načelnika općine koja obuhvaća tri mjesta s ukupno oko 2000 stanovnika, ovaj put nema.

'Ići ćemo u normalnu kampanju. Ne vrti se sve oko mene. Nije bitan načelnik kao načelnik, pa bez obzira na to što nemam protukandidata, to ne uzimam zdravo za gotovo i obilazimo svako kućanstvo', govori za tportal Marjan Tomas, načelnik općine Vladislavci, koja je nekada slovila kao jedna od onih s većinskim mađarskim stanovništvom.

Prvi u Hrvatskoj osigurali besplatnu prehranu u vrtiću i školi 

Ponosan je što su bili prva hrvatska općina koja je za oko 150 vladislavačke djece osigurala besplatnu prehranu u dječjem vrtiću i osnovnoj školi, za što su godišnje iz proračuna izdvajali oko 120.000 kuna.

'To su stvari u koje ulažemo, u ljude, djecu', zaključuje Tomas.

Njegov stranački kolega Zoran Kovačević na čelu je općine Koška, koja se nalazi između Osijeka i Našica, od njezina utemeljenja 1993. godine. Sada kreće po svoj sedmi mandat. Dužnost načelnika obnaša volonterski jer je istodobno i predsjednik HGK-Županijske komore Osijek.

'Dosegnuli strop, bolje ne može'

'Pretpostavljam, a imam informacije i da je opozicija zadovoljna mojim radom te da se jednostavno nisu htjeli izlagati nepotrebnom gubitku i odlučili su da ne idu s kandidatom za načelnika. Valjda nitko ne voli izgubiti', objašnjava za tportal zašto nema protukandidata Kovačević, načelnik općine Koška koja broji preko 4000 stanovnika u deset naselja.

Kovačević smatra da su u društvenom segmentu Koškanci dosegnuli strop jer za prvo rođeno dijete isplaćuju 1.500, drugo 3.000, a treće 5.000 kuna, svoj djeci osiguravaju besplatan vrtić, potom školske udžbenike, kao i prehranu. Za prijevoz srednjoškolaca godišnje izdvajaju oko 100.000 kuna.

'Pokušavamo zaustaviti loše demografske trendove i u tome polovično uspijevamo. Bolje od ovoga ne možemo s obzirom na financijski kapacitet', tumači Kovačević.

Iako protukandidata nema pa je situacija što se tiče budućeg načelnika u općini Gorjani gotovo 'kristalno jasna', Ivan Lović zasukat će rukave u predizbornoj kampanji.

Ide po treći načelnički mandat 

'Malo mi je neobično jer do sada nikada nisam bio bez protukandidata. Kampanju ćemo voditi jer imamo tri liste za općinsko vijeće, ali je svakako ovako jednostavnije i lakše jer je jedan dio riješen i prije izbora', opisuje za tportal Ivan Lović koji ide po svoj treći načelnički mandat u Gorjanima, koji u dva naselja broje oko 1.600 stanovnika.

Dok je u kampanji za svoj prvi načelnički mandat izišao kao nezavisni kandidat kojega su podržali HDSSB i HSS, po drugi je krenuo kao HDSSB-ovac, da bi nakon raskola u toj stranci prešao u HDZ ispred kojega kreće u najnoviju utrku.   

Na popisu onih koji u svojim lokalnim sredinama neće imati konkurencije na predstojećim izborima je i HDZ-ovac Srećko Papac, načelnik općine Gradište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koji će po svoj sedmi mandat.