ČEKA SE OREŠKOVIĆ

Oporba kroz Sabor gura smjenu Hasanbegovića

11.02.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Nakon obraćanja ministra kulture Zlatka Hasanbegovića oporba će pričekati da vidi hoće li se o svemu oglasiti i premijer Tihomir Orešković. Ako do toga ne dođe, u oporbi razmišljaju i o službenom pokretanju zahtjeva za izglasavanjem nepovjerenja ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću

'Ministar kulture nastavlja sramotiti Hrvatsku, sada s pisanjem za ovaj časopis, a prije i s Povjerenstvom za neprofitne medije. On se navodno sada opravdao, ali čekamo da vidimo što će reći i premijer', rekla je novinarima u Saboru HNS-ova Nada Turina Đurić nakon obraćanja ministra kulture.

Ako ne bude nikakve reakcije od premijera, Turina Đurić najavljuje da će se unutar oporbe dogovoriti da pokrenu prijedlog izglasavanja nepovjerenja ministru Hasanbegoviću.

Podsjetimo, Turina je mogućnost zahtjeva za izglasavanjem povjerenja najavila već jutros u raspravi. 'Ono što se može očekivati je da gospodin Hasanbegović odstupi sam, to bi bilo najčišće i najbolje. Druga situacija ako to ne učini da to učini premijer, odnosno da ga premijer smijeni, a ako ga ni primjer ne smijeni onda će sigurno biti predmet rasprave njegova smjena u Hrvatskom saboru', rekla je jutros Turina.

Odluka o pokretanju prijedloga izglasavanja nepovjerenja Hasanbegoviću još nije službeno donesena, no u SDP-u i HNS-u, neslužbeno doznajemo, smatraju da se Hasanbegović nije opravdao.

'Ministar Hasanbegović u izjavi je danas rekao da je antifašist, no to uopće ne argumentira. Antifašisti ne pišu u mjesečnicima koji se zovu 'Nezavisna Država Hrvatska' i ne iznose ovakve stavove. To je kao kada svaki lopov kaže da ne krade, da je pošten i da mu je savjest čista. Da je ministar rekao da su u pitanju mladenačke zabune i da je priznao da doista jest pisao takve tekstove, ali da se tih stavova odriče, mal;ice bi bio uvjerljiviji. Ne puno, ali neki bi mu možda više vjerovali', kazao je SDP-ov Nenad Stazić za tportal.

'Ministar je rekao da ti tekstovi nisu autorski rad, ali to je autorski rad, ja sam to gledao i potpisano je imenom i prezimenom. U tekstovima ustaše naziva herojima i sanja o NDH od Drine do Jadranskog mora. On nije se odrekao stavova samo na sve kaže da je antifašist, ali po čemu je antifašist? Ministar je stekao jednu stigmu koje će se teško osloboditi, predstavlja opterećenje za Vladu i vrijeme je da ta priča završi za vladu i da se okrenu reformama', kazao nam je Stazić.

U SDP-u još službeno nisu odlučili hoće li tražiti izglasavanje nepovjerenja Hasanbegoviću. 'Vidjet ćemo, dogovorit ćemo se, malo nam je premijer usporen, ali dajmo mu vremena. Bilo bi pametnije da me je poslušao na početku kod potvrđivanja Vlade. Hasanbegović je jedno preveliko opterećenje', rekao je Stazić za tportal.

Očitovanje ministra tražili su i u Mostu, no je li ih ono zadovoljilo, nije se moglo doznati. Upitani uoči saborske stanke jesu li zadovoljni objašnjenjem ministra Hasanbegovića, Mostovi zastupnici odgovorili su da moraju pogledati što je ministar rekao.